Romanticisme Als Països Catalans

Páginas: 3 (717 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
El romanticisme en els Països Catalans

En els països catalans els primers símptomes de canvi literari van aparèixer cap als segles XVIII i XIX. El Diario de Barcelona, per exemple, va publicartextos en castellà de caire romàntic. Durant els primers 10 anys del segle XIX aquests símptomes es van anar definint: editors de Perpinyà, València i Barcelona van publicar els escriptors romàntics mésimportants, com per exemple: Lord Byron, Walter Scott o Manzonni.

Entre el 1823 i el 1824 va sortir a Barcelona una revista de caràcter cosmopolita, El europeo, que proposava difondre l'esperitromàntic. Entre els fundadors figuraven dos catalans- un d'ells Bonaventura Carles d'Aribau-, dos italians i un anglès.
Aquest setmanari que es venia en tot l'estat espanyol, propugnava una literaturasentimental; atacava a les regles neoclàssiques, per tant, no les acatava; defensava la llibertat literària i s'interessava per l'Edat Mitjana.
Anys després cap al 1830 on es va produir la revolucióindustrial a Catalunya. Aleshores van aparèixer les revistes més interessants com El Vapor (1833) o El propagador de la libertad.

L'any 1833, a les pàgines d'El Vapor,es publicà l'oda La Pàtria deBonaventura Carles Aribau (1798-1862). Aquest fet és de cabdal importància per les lletres catalanesper dos motius:
La Pàtria va ser el primer poema romàntic en la llengua catalana i, a la vegada,per la identificació que fa de “pàtria” i “llengua”, que va assenyalar el punt de partida del moviment de la Renaixença.
Aquest poema va obtindre una gran repercussió i va exercir una influènciadecisiva sobre la poesia romàntica posterior, principalment en aquests aspectes:
a) L'oda (composta de sis octaves de versos alexandrins) mostra de manera exemplar que era possible escriure literaturaculta i de qualitat en català.
b)Anuncia el to nostàlgic i alhora exaltat de la poesia catalana romàntica, com també els seus termes més comuns.
-l'allunyament de la pàtria (“adéu-siau, turons”), la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història De La Motocicleta Als Països Catalans
  • Somos Esclavos En Los Països Catalans
  • Catalans i Espanyols Als Camps De Concentracio Nazi
  • ROMANTICISME
  • EL ROMANTICISME
  • El Romanticisme
  • Romanticisme
  • Romanticism

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS