Salvador Espriu

Páginas: 10 (2253 palabras) Publicado: 6 de abril de 2014









Salvador Espriu i Sòfocles
Antígona

Ivan Serrano 2n bat A



1.- Què és Antígona?
És una de les principals trames principals de la literatura clàssica, en la que es contraposen i s'enfronten dues maneres de veure el deure, per un costat el deure civil i amb el país i les seves lleis, i per altre costat el familiar i humà. La principal obra literària que s'hi ha basaten és l'obra de Sòfocles (442 aC), però n'hi ha d'altres, com la d'Espriu (1939) o la del francès Jean Anouilh (1942).
2.- El mite d'Antígona a l'antiguitat clàssica
2.1.- Els antecedents del mite
Èdip arriba a Tebes en busca dels seus veritables pares. A Tebes ha arribat la notícia de que el seu rei, Laios ha sigut assassinat de camí per algun bandit. Per altre banda, l'Esfinx proposa un enigmaals acabats d'arribar i els devora. Èdip encerta l'enigma i es converteix en el rei de Tebes, casant-se amb la vídua de Laios. Iocasta. Amb el temps tenen quatre fills: dos barons, Etèocles i Polinices i dos femelles, Antígona i Ismene. Alguns anys després arriba una epidèmia a Tebes en la qual moren homes,dones, nens, bestiar i els conreus s'arruïnen. El poble demana al seu rei, Èdip, que frenil'epidèmia. Èdip consulta l'endeví Tirèsias i li diu que tot això s'acabarà quan trobin l'assassí de Laios. En la seva investigació, Èdip descobreix que Laios era el seu veritable pare, el que buscava. A més a més, s'havia casat amb la seva mare i havia tingut descendència amb ella. Desesperat pel seu descobriment es treu els ulls. Iocasta, es suïcida, i, Èdip ja cec, es desterra voluntàriament deTebes en companyia de la seva filla Antígona. Arriben a Atenes i mor. Antígona torna a Tebes, i es desenvolupa una brutal guerra entre els dos germans, una guerra fratricida.
El mite d'Antígona
En un moment donat, Etèocles, decideix quedar-se amb el tron després de complir el seu període de regnat. Com a conseqüència d'això, es desenvolupa una increïble guerra, una guerra fratricida, una guerraentre dos germans. Polinices recluta un exèrcit amb l'ajuda d'una ciutat veïna. La batalla acaba amb la mort d'ambdós, un sota les mans de l'altre, com deia la profecia d'Èdip. Al passar això, Creont, germà de Iocasta, es converteix en el nou rei de Tebes i dictamina que Polinices, per haver traït el seu poble, Polinices no serà enterrat dignament i quedarà exposat a la intempèrie.
Pels grecs,el ritual de l'enterrament, és molt important. En el difunt es dipositava una moneda als ulls o a la boca per pagar el passatge a Caront, el barquer de riu fet de llàgrimes que separava el món dels vius del món dels morts. Una persona que no era enterrada dignament estava condemnada a vagar eternament, sense cap descans, pel món dels vius. És per això, que Antígona s'oposa al seu tiet i enterra aPolinices per garantir el seu pas al món dels morts. D'aquesta forma, Antígona es rebel·la contra la tirania de Creont, el seu tiet i sogre.
Com a càstig, Creont la condemna a ser enterrada viva, però ella ho evita perquè es penja. Tirèsias va voler evitar aquesta mort, però va ser impossible. Hemó, fill de Creont i Eurídice, es va suïcidar perquè estava enamorat d'Antígona. Hemó entra a la criptad'Antígona i es travessa una espassa perquè no pot viure sense Antígona. A més a més, Eurídice, esposa de Creont i mare d'Hemó es suïcida al saber que el seu fill ha mort. Aquestes dues morts afecten molt a Creont, ja que es dóna compte del seu error al haver decidit mantenir la seva sobirania per sobre de tots els valors religiosos i familiars.
3.- Arbre genealògic d'Antígona




4.-Personatges de l'Antígona de Sòfocles
Antígona
Era filla d'Èdip i de Iocasta, reis de Tebes. Antígona té una germana bessona, Ismene; i dos germans que també són bessons, Etèocles i Polinices. Després de que Èdip es tragués els ulls i quedés incapaç de regnar, el tron tebà passà a Creont, l’oncle d’Antígona, fins que els bessons mascles arribessin a la majoria d’edat. Un cop Etèocles i Polinices es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu
  • salvador espriu
  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu
  • salvador espriu
  • Salvador Espriu
  • Salvador Espriu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS