Segona Guerra

Páginas: 11 (2507 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2011
L’economia del període d’entreguerres (1918-1939)
Historia

Helena Calduch i Ariadna Cervelló
1r batxillerat C

ACTIVITATS

Analitza els documents:

3- Analitza el gràfic (La caiguda dels preus)

a) Com van evolucionar els preus després del crac de l’any 1929?

A causa de l’oferta massiva de títols els preus començaren a baixar a partir del 1929, degut al crac de la borsa de NovaYork, van passar d’un índex de 105, que va ser el màxim que van arribar els preus, aleshores, després de produir-se el crac del 29 van anar descendent en picat els preus, fins arribar al seu mínim d’índex(un 60) l’any 1933. A partir d’aquests degut a les solucions de Keynes i el New Deal, els preus van anar ascendent.

b) Quines causes expliquen aquesta tendència?


Les causes que van provocarla caiguda dels preus van ser les següents:

- Alguns inversors varen començar a posar les seves accions a la venda amb l’esperança d’obtenir-ne uns bons beneficis. Aleshores, a causa de l’oferta massiva de títols, els preus començaren a baixar i això va provocar un efecte en cadena que va fer que el nombre d’accions en venda s’incrementés de manera significativa. L’excés de l’oferta va fercaure el preu de les accions i la caiguda va ocasionar l’anomena’t “dijous negre”.

El que va permetre l’evolució i el creixement dels preus van ser una sèrie de solucions que va proposa un economista anglès, J.M Keynes, per vèncer les dificultats.

Keynes proposava que l’Estat augmentés la despesa pública (política anticrisi), fonamentalment en activitats com les obres públiques, que utilitzenmolta mà d’obra. La despesa de l’Estat generaria dèficit públic, però això no hauria de constituir cap problema, perquè aquesta despesa inicial, transformada en salaris i béns, creava una nova demanda (multiplicador keynesià) sobre altres sectors. Així, en augmentar la producció total, l’Estat podria incrementar els ingressos per impostos i reduir o fins i tot anul·lar a termini mitjà el dèficitpúblic inicial.

Tanmateix, va tenir un paper molt important el New Deal, que significava l’intent de recuperació associat amb les teories de Keynes. Posat en pràctica pel president Frankilin Delano Roosevelt.
Les mesures més importants del New Deal no varen implicar un gran nombre increment de la despesa pública, sinó que varen intentar lluitar contra el descens dels preus creant organismes perregular la producció i els preus. A través de la llei d’ajustament agrari, es va crear un organisme, l’Agricultural Adjusment Administration, amb l’objectiu de reduir la producció agrària i recuperar els preus.
La llei nacional de recuperació industrial va crear dos òrgans oficials: el National Recovery Administration per fomentar els acords de preus entre empreses i evitar-ne la reducció, i laPublic Works Administration per promoure projectes d’infraestructura que reduïssin l’ocupació i augmentessin la demanda.
Per impedir una crisi especulativa i bancària, Roosevelt va establir un control estatal rígid sobre els bancs per assegurar-ne la solidesa financera. També es va crear una comissió de valors i canvi encarregada de supervisar les emissions d’accions i pel bon funcionament delmercat borsari. Finalment, i per afavorir les exportacions es va impulsar una política monetarista.

Posa’t a prova:

1- Sintetitza

a) Quins problemes econòmics va haver d’afrontar Europa després de la Primera Guerra Mundial? Quins se’n van derivar del Tractat de Versalles?

En primer lloc, va afeblir els contendents europeus, això va afectar negativament a la població i la producció, iva provocar la ruptura de la cooperació internacional entre els aliats. A molts països els preus dels productes bàsics van augmentar i les monedes europees van patir un procés deflacionista. A més, els països aliats estaven molt endeutats amb els Estats Units de resultes dels préstecs concrets durant el conflicte.
En segon lloc, els tractats de pau, especialment el Tractat de Versalles, van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Feixisme i segona guerra
  • Segona Guerra Mundial
  • LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • Segona Guerra Mundial
  • Segona guerra mundial
  • la segona guerra mundial
  • segona guerra mundial
  • FEIXISMES I SEGONA GUERRA MUNDIAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS