la segona guerra mundial

Páginas: 7 (1746 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2014
LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (1939-1945)

Causes del conflicte
El detonant de la 2ª Guerra Mundial va ser l’atac de l’exèrcit alemany a la ciutat de Gdansk el 1939 com a primer pas per sotmetre Polònia. En aquell moment Europa estava dividida políticament en dos eixos: l’eix Roma – Berlín (Itàlia i Alemanya: potències feixistes) i per altra banda, l’entesa entre França i la Gran Bretanya(democràcies). Hitler, el Fhürer alemany, amb la decisió d’envair Polònia vol guanyar poder. En un altre moment de la Guerra, després amb l’atac a la base militar de Pearl Harbor, el conflicte es va estendre a la zona del Pacífic intervenint els EEUU.

Desenvolupament de la Guerra any a any
El 1939 Alemanya va atacar Polònia (1 de setembre) a la qual França i la Gran Bretanya li donaven suport.Alemanya i Rússia havien signat prèviament, el 23 d’agost, un Pacte de no agressió. L’exèrcit alemany va vèncer en 27 dies i a l’octubre es reparteixen amb Rússia el territori conquerit: Polònia.
El 1940 l’exèrcit alemany ocupa Dinamarca i Noruega (amb dèbil oposició franco-britànica) i més tard, al maig, ocupa primer Holanda i Bèlgica i més tard irromp a França. Itàlia, governada pel feixistaMussolini, declara la guerra a la Gran Bretanya i a França el 10 de juny. França capitula el 17 de juny i queda ocupada en part pels alemanys (al nord i a l’oest) i la resta sota el govern de Pétain que estableix la capital a Vichy. Els italians ataquen Grècia des d’Albània i Egipte des de Líbia. Aquests atacs són repel·lits per grecs i britànics respectivament. L’aviació alemanya ataca violentamentAnglaterra que rebutja l’agressió (Batalla d’Anglaterra). Hitler abandona els plans d’invasió de la Gran Bretanya i aleshores s’intensifica la guerra submarina.
El 1941 Hongria i Romania s’alineen amb Alemanya que han ocupat Iugoslàvia, Grècia i Creta. A Egipte i Líbia s’inicia els moviments del front (Guerra del Desert). Els alemanys ataquen a Rússia el 22 de juny i arriben als afores deMoscou. A l’hivern s’atura l’ofensiva. D’altra banda, l’exèrcit italià d’Abissínia capitula davant dels britànics i sud-africans. Japó que estava en guerra amb la Xina des del 1939, ataca per sorpresa el 7 de desembre, l’esquadra nord-americana situada a Pearl-Harbor. Els Estats Units entren en la Guerra.
El 1942 l’exèrcit japonès avança a Malàisia, Birmània, les Filipines, les Índies Neerlandeses ialtres illes del Pacífic fins que es aturada pels americans primer en Midway (juny) i al Mar del Cora i Guadalcanal (l’agost). D’altra banda l’exèrcit germano-italià dirigits per Rommel ataquen Líbia i Egipte i arriben a El Alamein. El VIII exèrcit britànic dirigit per Montgomery fa una contraofensiva i en la Batalla d’El Alamein, el 23 d’octubre, aconsegueix que l’exèrcit franco-alemany esretiri, fent-lo recular fins a Tunísia. El novembre, l’exèrcit nord-americà desembarca al Nord d’Àfrica. El general DE Gaulle, cap de la França lliure instal·la el seu govern a Alger. A l’estiu l’exèrcit alemany, en la seva ofensiva contra Rússia, havia atacat Crimea (Sebastopol), el Don i el Caucàs.
El 1943 els russos aturen l’avanç alemany a Stalingrad que resulta derrotat en la batalla d’hivern1942-43. El juny els aliats desembarquen a Sicília, més tard a la península italiana fent caure el règim feixista de Mussolini. Ofensives nord-americanes a les illes Salomon, a Nova Guinea i les illes Gilbert. Atacs aeris sobre Alemanya.
El 1944 té lloc la Batalla de Cassino i Roma passa el poder als aliats. El 6 de juny (ara fa just 70 anys) va tenir lloc el Desembarcament a Normandia,considerada l’operació militar més complexa de tota la història. Desembarcament aliat a Provença. Alliberament de París el 25 d’agost i de tota França, Bèlgica i Holanda. Els russos arriben a Varsòvia i penetren Romania, Bulgària i Iugoslàvia. Ofensiva alemanya en les Ardenes que fracassa (desembre de 1944-gener de 1945). Els alemanys ataquen Londres amb coets de llarg abast. Noves ofensives de l’exèrcit...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Segona Guerra Mundial
  • LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • Segona Guerra Mundial
  • Segona guerra mundial
  • segona guerra mundial
  • FEIXISMES I SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • La Segona Guerra Mundial
  • G_SO6 Nazisme i segona guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS