Seguretat Social

Páginas: 21 (5223 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2012
Maternitat,Paternitat i Risc durant l'embaràs



1. Què protegeixen les prestacions per maternitat i per paternitat, risc durant la lactància i risc durant l’embaràs? En què es diferencien aquestes situacions?


La maternitat és el període de descans de què gaudeix la treballadora amb motiu de maternitat, adopció i acolliment familiar, tant preadoptiu com permanent o simple. És una causade suspensió del contracte de treball en la qual subsisteix l’obligació de cotitzar.

Els requisits per poder dur a terme la maternitat són:

-Estar afiliat, en alta o en situació assimilada a l’alta.
-Tenir cobert un període mínim de cotització de 180 dies, dintre dels 5 anys.
immediatament anteriors al part o a l’adopció o acolliment.

La quantia de la prestació: La prestació permaternitat consisteix en un subsidi equivalent al 100 % de la base
reguladora corresponent. En el cas de part o adopció o acolliment múltiple es concedeix un subsidi especial per cada fill/a a partir del segon durant el període de sis setmanes posteriors al part o a la decisió administrativa o judicial d’adopció o acolliment.

La durada: En el cas de part, la suspensió tindrà una durada de 16 setmanesininterrompudes, ampliables en el cas de part múltiple en dues setmanes més per cada fill/a a partir del segon. El període de suspensió es distribuirà a opció de la interessada sempre que sis setmanes siguin immediatament posteriors al part. En cas de mort de la mare, amb independència que aquesta realitzi o no algun treball, l’altre progenitor podrà fer ús de la totalitat o, si escau, de la partque li resti del període de suspensió, computat des de la data del part, i sense que es descompti la part que la mare hagués pogut gaudir amb anterioritat al part. En el supòsit de mort del fill/a, el període de suspensió no es veurà reduït, llevat que, un cop finalitzades les sis setmanes de descans obligatori, la mare sol·liciti reincorporar-se al seu lloc de treball.
No obstant l’anterior, isens perjudici de les sis setmanes immediatament posteriors al part de descans obligatori per a la mare, en el cas que ambdós progenitors treballin, la mare, en iniciar-se el període dedescans per maternitat, podrà optar perquè l’altre progenitor gaudeixi d’una part determinada i ininterrompuda del període de descans posterior al part bé de manera simultània o successiva amb el de la mare. L’altreprogenitor podrà continuar fent ús del període de suspensió per maternitat inicialment cedit, encara que en el moment previst per a la reincorporació de la mare al treball aquesta es trobi en situació d’incapacitat temporal.
En el cas que la mare no tingués dret a suspendre la seva activitat professional amb dret a prestacions d’acord amb les normes que regulin aquesta activitat, l’altreprogenitor tindrà dret a suspendre el seu contracte de treball pel període que hagués correspost a la mare, fet que serà compatible amb la suspensió del contracte per paternitat.
En els supòsits de part prematur amb falta de pes i aquells altres en què el fill/a necessiti hospitalització a continuació del part, el període de suspensió s’ampliarà tants dies com el nadó es trobi hospitalitzat, amb unmàxim de tretze setmanes addicionals.
En els supòsits d’adopció i acolliment, tant preadoptiu com permanent o simple, la suspensió tindrà una durada de setze setmanes ininterrompudes, ampliable en el supòsit d’adopció o acolliment múltiples en dues setmanes per cada menor a partir del segon.
Aquesta suspensió produirà els seus efectes, a elecció del treballador o treballadora, bé a partir de laresolució judicial per la qual es constitueix l’adopció, bé a partir de la decisió administrativa o judicial de l’acolliment, sense que en cap cas un mateix menor pugui generar dret a més d’un període de suspensió. En el cas d’adopció, el període de suspensió podrà iniciar-se fins a quatre setmanes abans de la resolució per la qual es
constitueixi l’adopció.
En cas que ambdós progenitors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • seguretat social
  • Seguretat Social càlcul IT
  • Dret seguretat social
  • Normes Seguretat
  • Seguretat Laboratori
  • practica dret del treball i la seguretat social
  • Seguretat
  • seguretat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS