Sistema Tierr

Páginas: 13 (3201 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
a i medio ambiente Unitat 1. Introducció. Nocions bàsiques. Pàg. 18 La teoria de sistemes. Un sistema és un conjunt d'elements interrelacionats de manera que si alteres un d'ells els demés també canvien. Els sistemes poden ser: Oberts. Intercanvien matèria i energia amb el món exterior. Un bosc o una bassa serien d'aquest tipus. Al bosc entren i surten organismes i radiació solar i calor.Aïllats. No intercanvien matèria ni energia amb l'exterior. No existeixen a la natura. Tancats. Intercanvien energia però no matèria amb l'exterior. La Terra en conjunt intercanvia energia amb l'exterior. Rep la radiació solar i part d'ella la reflexa o l'emeteix en forma de calor. Els sistemes es poden dividir a vegades en subsistemes. Per exemple la terra està formada per l'atmosfera, la hidrosfera,l'edafosfera (pedosfera) i la geosfera. Relacions causals entre els elements del sistema Les relacions entre els elements del sistema poden ser positives o negatives. A les relacions positives en augmentar una variable l'altra disminueix o viceversa en disminuir una variable, l'altra augmenta.

A les relacions negatives quan una variable augmenta, l'altra disminueix o viceversa.

Les relacionsentre les variables poden ser lineals o cícliques. Quan són cícliques poden tenir dos casos el bucle de retroalimentació (feedback) positiva en el qual les variables augmenten sense parar. Signifiquen un desequilibri i en multiplicar els signes de les relacions surt un signe positiu en el bucle. Impliquen un desequilibri. Exemples: La relació entre les eines, la producció d'aliments i la població.1

En el bucle de retroalimentació negativa o homeostàtic quan una variable augmenta l'altre disminueix i viceversa. Signifiquen un equilibri i al multiplicar els signes de les relacions surt un signe negatiu en el bucle. Impliquen un equilibri. La majoria de sistemes naturals són d'aquest tipus i es l'acció humana la que produeix els desequilibris. Exemples: La relació entre els tigres i lesgaseles.

La relació entre aliments, població i despesa de recursos també seria d'aquest tipus:

Construeix un bucle de retroalimentació entre les tres variables: superfície coberta de glaç, albedo (energia reflectida per la superfície de la Terra) i temperatura i posa el signe a cada relació i també al bucle. Interpreta els resultats.

Construeix un bucle de retroalimentació entre les tresvariables: Temperatura, evaporació, núvols. Construeix un bucle de retroalimentació entre les quatre variables: Temperatura, humitat atmosfèrica, captació d'energia per part de la Terra, efecte hivernacle.

2

Pàg. 44 (Pau setembre 98) 3) En els sistemes naturals s’estableixen relacions entre els seus components difícils de preveure. En el text següent podreu llegir la descripció d’unainteracció entre algues i núvols, feta pe J. Lovelock: La relació entre els núvols i les algues s’està convertint en un camp científic emocionant. Un equip de científics australians, dirigit per Greg Ayers, publicà durant el 1.991 a Nature un estudi sobre la producció de DMS (sulfur de dimetil) per les algues i les partícules, en les quals es condensava l’aigua per formar núvols. Varen trobar unaestreta relació entre les dues, amb nivells que pujaven i baixaven junts: alts a l’estiu i baixos a l’hivern. La relació podria ser un termòstat autoregulador del clima: les condicions més calentes condueixen a una activitat més gran de les algues i a un augment del DMS, la qual cosa implica més núvols; les condicions més fresques i amb menys sol porten, per tant, una activitat menor de les algues, unaproducció menor de DMS, menys núvols…

Criteris de correcció
1. Al diagrama caldria destacar els elements següents:

2. Produeixen una realimentació negativa, ja que l'increment dels núvols fa que disminueixi l'activitat de les algues, per la qual cosa el procés estabilitza el sistema.

3

Pàg. 22. Recursos Definició de recurs: Són tots els béns que l'ésser humà utilitza del medi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sistema tierra
  • Sistema Tierra
  • SISTEMAS DE TIERRA
  • Sistemas de tierra
  • Sistema Tierra
  • sistema de tierras
  • Sistemas De Tierra
  • El sistema Tierra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS