socie

Páginas: 51 (12525 palabras) Publicado: 15 de junio de 2013
1 La societat irregular

La societat irregular és el supòsit en el qual una societat actua en el tràfic (compra, ven, fa actes i contractes) però sense haver estat inscrita en el Registre Mercantil  Hi ha una voluntat dels socis de no inscriure la societat en el Registre Mercantil.

S’ha de diferenciar de la societat en formació, que és aquella en la qual hi ha escriptura de constitució dela societat i que encara no s’ha inscrit al Registre Mercantil, però es vol inscriure  Durant aquest període anterior a la inscripció fins que aquesta es produeix, es realitzen actes i contractes als quals se’ls aplica el règim jurídic de la societat en formació (art. 15 Llei SA).

La societat irregular es regeix pel règim establert a l’art. 16 Llei SA i té les següents característiques:
No hiha voluntat d’inscripció.
A les seves actuacions se’ls apliquen les normes de la societat col·lectiva:
Respecte als tercers que contracten amb una societat irregular, en aplicació del principi de protecció del tercer, els actes i contractes tindran plens efectes.
Respecte als socis, responen de forma personal amb tot el seu patrimoni present i futur, de forma il·limitada (art. 1911 CC) i deforma solidària dels deutes de les obligacions contretes per la societat irregular.

LLIÇÓ 13 - LES SOCIETATS DE CAPITAL. NOCIONS FONAMENTALS I FUNDACIÓ

1. Tipologia de les societats de capital. Societat anònima i societat de responsabilitat limitada

A) Origen i evolució històrica

L’origen de la SA es troba a les Índies Orientals a partir d’un negocis amb una societat holandesa. Lesprimeres anònimes eren controlades per l’Estat.

La SA que regula el CCom de 1885 està regida per la voluntat dels socis. Posteriorment, això es deroga i les SA queden regulades per la Llei de SA de 1951, que trenca amb la regulació dispositiva del CCom, tot imposant normes imperatives que controlen la irresponsabilitat dels socis en part.

La Llei de SA de 1989, en la forma de text refós i ambalgunes modificacions posteriors, és la vigent actualment.
B) La limitació de la responsabilitat del soci pels deutes socials

El concepte el trobem a l’art. 1 de la Llei de SA, que diu: “En la sociedad anónima el capital, que estará dividido en acciones, se integrará por las aportaciones de los socios, quienes no responderán personalmente de las deudas sociales”.

Característiques del conceptede SA:

1. Capital dividit en accions.
2. Capital integrat per les aportacions dels socis.
3. Els socis no responen personalment dels deutes socials  En respon il·limitadament la societat (els tercers mai tenen una acció directa contra els socis, sinó que s’han de dirigir contra la societat).
C) El capital social. Concepte, funcions i infracapitalització

El capital social és un elementfonamental de les SA i les SL, com a socis capitalistes fins al punt que es va dir el 1962 que les SA (tot i que aplicable també a les SL) eren un capital amb personalitat jurídica (exagerant el concepte).
Com a idea bàsica del capital social o també dit capital nominal, aquest és una xifra que està expressada en euros i que figura en el passiu del balanç de la societat, que està fixada en elsestatuts d’aquesta i que representa les aportacions dels socis.
Els socis s’han compromès a aportar una sèrie de diners, béns o drets per a conformar aquest capital social, que estarà dividit en accions o participacions, de les quals en seran titulars els socis de forma proporcional al capital aportat.
FUNCIONS:
a) Econòmica. En tant que l’aportació que fan els socis ajuda i permet eldesenvolupament de l’activitat econòmica de la societat. Això no vol dir que l’aportació en concepte de capital hagi de ser adequada a l’activitat econòmica que aquesta vol dur a terme (supòsits d’infracapitalització).
b) Organització. En tant que el capital social fixa la posició dels socis dins de la societat. És evident que el que més capital hi aporti tindrà més força dins de la societat.
c) Garantia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • socio
  • Socio
  • Socio
  • socio
  • Socios
  • Socio
  • Socios
  • socio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS