Sociología Clásica

Páginas: 9 (2234 palabras) Publicado: 18 de abril de 2012
Desigualtat social a les obres dels clàssics


Índex
1. Karl Marx 2
1.1. Dinàmica Social 2
1.2. Estructura i ordre social 2
1.3. Acció i relacions socials 2
1.4. Unitat d’anàlisi 2
1.5. Concepció de l’individu 2
2. Émilie Durkheim 2
2.1. Dinàmica social 2
2.2. Estructura i ordre social 2
2.3. Acció i relacions socials 2
2.4. Unitat d’anàlisi 2
2.5. Concepció de l’individu 2
2.6.Normalitat i patologia 2
3. Bibliografía ¡Error! Marcador no definido.

1. Karl Marx
1.1. Dinàmica Social
La dinàmica social és el fluir dels costums i creences d’una societat. El canvi es nota a través de les interaccions de cada persona amb la resta social i com el conjunt afecta el individu, marcant un comportament de comunicació global de subjectes relacionats entre ells. Les formes iconvencions de la dinàmica social estan marcades per la història i subjectades a un canvi permanent. Per a Marx aquesta és producte de la comparació pels recursos, els que estan al poder tenen interessos perpetuats al sistema que els va col•locar a la cima de la piràmide social. Els obrers i el proletariat, son els primers referents de la “teoria del conflicte”, on l’organització i el canvi sociales basen en els conflictes que sorgeixen en la societat. Per a Marx, la lluita de classes es el motor d’aquesta dinàmica social. La propietat privada dels medis de producció són la base de l’explotació de l’home per l’home.

1.2. Estructura i ordre social
La interacció social resultant a la dinàmica, exposa classes socials, establint camps d’acció que s’expressen mitjançant la diferenciació del’ status quo social. En la interacció social s’ha d’establir el camp social sobre el que s’observarà als individus i com aquestes influeixen mútuament i adopten el comportament en relació a la resta. Cada individu forma la seva identitat específica a la interacció amb la resta de membres de seu camp social en el que han d’acreditar-se.
Karl Marx sosté que la vida social està determinada per tresestructures:
• La estructura econòmica es sobre la que descansen les altres estructures socials. El conjunt de les relacions econòmiques entre els homes està causat per dos elements: la força productiva (relació entre home-objecte-força, per produir un bé) i les relacions socials de producció (que s’estableixen entre els homes en un procés de treball).
• La estructura jurídica-política (oinfraestructura) son les normes d’observació obligatòria que conformen o sancionen la conducta dels individus: normes i drets, partits polítics i grups paral•lels al poder (teoria elitista, pluralista i classista).
• La estructura ideològica (o superestructura) La ideologia capta la realitat social en un procés actualitzat per una perspectiva determinada, però certa d’alguna manera. La ideologiapolítica, la ideologia jurídica, la filosofia, la religió, la moral i l’art, son les formes en que s’expressa la consciència social, i per tant les que determinen aquesta estructura ideològica.

1.3. Acció i relacions socials
Marx engloba en l’acció social les relacions socials, ja que es basen en la relacions de producció que tracten sobre l’enllaç que apareix en els individus que formen part delprocés de producció, essent la forma més clara aquella que mostra la relació entre explotador i explotat. La finalitat de les relacions de producció es la de produir medis per viure i satisfer les necessitats que han estat creades per tal de produir-ne de noves, es la principal diferència entre homes i animals.

1.4. Unitat d’anàlisi
Entenent per unitat d’anàlisi allò que correspon al objected’estudi en una investigació de recerca i que serà l’eix de la mateixa. Per tant, podem afirmar que la unitat d’anàlisi en la obra de Marx tracta sobre les relacions que s’estableixen entre treballadors i propietaris i com aquestes relacions afecten i s’involucren en tots els aspectes de la societat.

1.5. Concepció de l’individu
La concepció d’individu per a Marx és aquell que sigui...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Clasicos de la sociologia
  • Clasicos de La Sociologia
  • sociologia clasica
  • Elementos De Sociología
  • Cual es la tradición clasica de la sociología?
  • fundadores clasicos de sociología
  • Sociologia Clasica Portantiero
  • Paradigmas Clasicos De La Sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS