SXIII

Páginas: 2 (308 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2014
LITERATURA CATALANA S.XIII

Les primeres manifestacions literàries de la literatura catalana s'han trobat escrites en una llengua no autòctona: el provençal.
Totes lesllengües romàniques surten del llatí per influència durant 700 anys.
Finals del segle XII i principis XIII van sorgir els primers textos en català: Homilies d’Organyà (Forum Iu dicum)Traducció en català d’un codi visigòtic no és una obra literaria. Escrita en català, una llengua vulgar.

Poesía trobadoresca
La lírica dels trobadors es tracta de la primeralírica culta existent en llengua vulgar es parlava al sud de França. És una lírica que es canta (joglars), però també s'escriu, per tant, és una poesia culta.
El trobador és a lavegada músic i escriptor que tenia un intermediari, el joglar que ho transmetia a la dama. La dama sol ser de la cort és un amor pecaminós el seu nom sol ser amagat per una senyal.Ella era com el ‘’senyor feudal’’ i el trobador el ‘’vassall’’.Els trobadors acostumen a tenir una certa cultura i poden pertànyer a diferents estaments, tot i que normalmentformen part de les classes altes. El gran tema era l’amor cortés.
Genères:
LA CANÇÓ: A través d'aquestes composicions, els trobadors expressaven els seus sentiments amorosos cap auna dama generalment noble.
EL SIRVENTÈS: Eren composicions utilitzades per expressar sentiments de rebuig, odi i rancúnia a l'enemic del trobador. Crítica a algú.

L’ALBA:Composició que descriu els sentiments dels amants quan s'han de separar al matí, després d'haver passat la nit junts.

LA PASTOREL·LA: Diàleg de la trobada al camp entre un cavallerenamorat i una pastora objecte del seu amor.

EL PLANY: Poesia destinada a lloar a un mort.

TENÇO: Debat entre trobadors sobre el tema de la poesía trobadoresca.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen De Toda La Historia Hasta El Sxiii

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS