Tabla periodica

Páginas: 2 (274 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
La taula periòdica és una representació esquemàtica mitjançant la disposició en una graella o taula dels elements químics, ordenats per nombre atòmic creixent i de forma que s'hireflecteix la llei periòdica formulada per Dmitri Mendeléiev, això és, la semblança dels elements químics cada cert nombre de nombres atòmics.

D'aquesta manera, s'agrupen elselements en:

4 blocs segons les seves configuracions electròniques (bloc s, bloc p, bloc d i bloc f),
7 períodes, (fileres),
18 grups o famílies, (columnes), ambpropietats físiques i químiques molt similars (per exemple grup dels halògens, grup dels gasos nobles,...).
10 sèries o grups d'elements amb propietats semblants però més generals queles famílies.

La primera taula periòdica fou concebuda pel químic rus Dmitri Mendeléiev el 1869[1] i per l'alemany Julius Lothar Meyer el 1870[2] de forma independent. Gràcies a ladistribució que realitzà, Mendeléiev pogué predir l'existència d'elements químics encara no descoberts (gal·li, germani,...) i les propietats físiques (punt de fusió, densitat,color...) i químiques (massa atòmica, compostos, reactivitat química amb l'aire, l'aigua, els àcids, les bases...) que tendrien. El seu aïllament es realitzà poc després (el gal·li el1875, el germani el 1886,...) i es confirmaren les prediccions fetes pel químic rus, la qual cosa donà un fort suport a la seva taula periòdica.

Posteriorment la taula periòdicaoriginal de Mendeléiev s'hagué de modificar per incloure grups d'elements que no havien estat predits (gasos nobles, lantànids) o que se sintetitzaren a laboratoris perquè no existeixenen la natura (actínids) donant lloc a la taula periòdica actual. La figura següent és una taula periòdica moderna, la versió oficial de la IUPAC, amb els elements químics coneguts.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tabla periodica
  • Tabla Periodica
  • Tabla periodica
  • Tabla periodica
  • Tabla periodica
  • Tabla Periodica
  • Tabla Periodica
  • Tabla Periódica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS