Tasques geo2 ioc ges

Páginas: 18 (4432 palabras) Publicado: 7 de abril de 2011
,benvingut al mòdul.Les respostes, en general, són correctes. Has realitzat una bona feina i una bona presentació.
1.-Expressa en una sola frase la idea principal que intenta transmetre l'autor.
Quaranta mil persones demanen a Nestlé que perdoni el deute a Etiòpia, país on s'ha enriquit i on milions de persones pateixen fam.
2.-Per fer-se entendre, l'autor fa servir un exemple clarificador enel qual hi ha dues parts ben diferenciades. Digues quines són aquestes parts i resumeix breument el contingut de cadascuna d'elles.
La primera part es la situació en que es troba Etiòpia. Una situació catastròfica pròpia dels països de l'Àfrica Subsahariana, agreujada per la sequera, la baixada dels beneficis de la venda del cafè i pel possible deute a Nestlé.
La segona part es més optimista. Ésel poder que té la gent quan lluita per una causa justa. En aquest cas, quaranta mil persones que demanen a la multinacional Nestlé que perdoni el deute al país africà.
3.-En el text es parla de dos pols oposats: els països productors i les grans multinacionals. Què tenen a veure amb els conceptes de centre i perifèria? Explica de manera més detallada, segons el que has estudiat a la unitat,aquests conceptes, referits als intercanvis desiguals.
Les grans multinacionals es troben als països centrals. Són els països més rics i més industrialitzats del planeta, es troben a l'hemisferi Nord i són els grans dominadors de l'economia mundial. Els països productors en canvi, són els anomenats països perifèrics. Són països pobres i la seva economia es basa en el sector primari que l'utilitzenper subsistir o per vendre a grans multinacionals.
4.-Creus que és un "deute" just el que demana la multinacional Nestlé a Etiòpia? Per què s'ha produït aquest endeutament, segons el text? Raona, a partir del que has estudiat i el que coneixes sobre el tema, el problema del deute extern en els països subdesenvolupats.
Sincerament, aquest deute no és just ni moral perquè una multinacional queguanya tants diners, podria contribuir a reduir la fam o la pobresa perdonant aquest deute i si no ho fa enfonsa encara més en la misèria a un país on la gent s'està morint de gana.
El deute extern és una arma de doble fil.
Són uns diners que els països centrals van deixar als països perifèrics per poder-se desenvolupar, el problema és que els interessos d'aquest deute van creixent cada dia i elspaïsos del tercer món són incapaços de pagar aquesta quantitat de diner tan gran. Com no ho pot pagar demana més préstec i així, el deute extern és va fent cada cop més gran.
Mentre pels països rics aquest deute no suposa gran importància pels països perifèrics en té molta i per això es demana des de moltes ONGs que es perdoni aquest deute.
 
5.-També és parla de la necessitat pagar un preu justals productors. Exposa en què consisteix el comerç just i quines haurien de ser les seves regles. (Consulta la informació inclosa en la presentació del Sector primari)
El comerç just consisteix en pagar als productors d'un bé del sector primari el que es mereixen, sense vulnerar els drets humans, és a dir, no treballar amb mà d'obra infantil, assegurar un salari digne i reduir el marge delsintermediaris. També afavoreixen els projectes de desenvolupament solidari i són respectuosos amb el medi ambient.
Assegurar als treballadors un salari digne.
Part 2: EL SECTOR PRIMARI (lectura de les imatges)
Per fer aquesta activitat és imprescindible que, a més dels apunts, entris i llegeixis atentament la presentació sobre el Sector primari que tens en l'apartat dels Materials d'estudid'aquesta unitat. Observa després les següents imatges i contesta les qüestions que hi ha a continuació.
[pic]
1. Digues a quin tipus d'agricultura pertany cadascuna de les imatges: desenvolupada o subdesenvolupada, i especifica algun element visible de cada fotografia que justifiqui la teva resposta.
Foto 1.- Agricultura desenvolupada, veiem que té elevada tecnologia i una gran inversió
Foto...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geo2
  • GEO2
  • Geo2
  • Ges
  • Gesa
  • GESA
  • Enfermerdades Ges
  • Eac ioc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS