tema 9

Páginas: 4 (903 palabras) Publicado: 19 de junio de 2014
TEMA 9

1. Los fundamentos del sistema canovista: Constitución, turnismo y fraude electoral.


El sistema polític de la Restauració està absolutament lligat a la figura d'Antonio Cánovas delCastillo . Va ser un polític pragmàtic i realista que va buscar el consens entre les forces liberals en què es va fonamentar el règim de la Restauració . Després de ser el artífex de la tornada al trondels Borbó i configurar-se com la gran figura política del nou règim , va ser assassinat el 1897 .

Cánovas era partidari de mantenir els Borbons i el vell sistema liberal antidemocràtic basat en elsufragi censatari . Defensava la idea moderada de la sobirania compartida de Rei i Corts , en un punt intermedi entre l'Antic Règim i monarquia democràtica de 1869 .

No obstant això , eraconscient que calia renovar el esgotat programa dels moderats per a resoldre els problemas de inestabilitat, exclusivisme i intervencionisme militar que había caracteritzat al lliberalisme espanyol . Aquesteseren les novetats que va proposar :

 Cánovas va aconseguir que la reina renunciés als seus drets al tron ​​en 1870 , havia d'acabar amb les contínues intervencions de l'Exèrcit, i calia crear unsistema bipartidista basat en dos partits burgesos que pacíficament s'anessin alternant en el poder . Aquests dos partits serien, el Partit Conservador i el Partit Liberal , liderados por Cánovas ySagasta.

El règim de la Restauració es va dotar d'una nova constitució que , en el fonamental , és hereva de la moderada de 1845 . Es van reunir unes Corts constituents amb majoria canovista .Principals trets de la Constitució:

Sobirania compartida Corts amb el Rey.Cortes Bicamerals . Enfortiment del poder de la Corona que es va constituir com a eix de l'Estat: poderexecutiu: designació dels ministres i comandament directe de l'exèrcit i poder legislatiu compartit amb les CortesReconocimiento teòric de drets i llibertats , que a la pràctica van ser limitats o ajornats durant els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 9
  • Tema 9
  • Tema 9
  • TEMA 9
  • 9 Temas
  • TEMA 9
  • TEMA 9
  • TEMA 9

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS