Temario oposiciones de trabajo social en Cataluña

Páginas: 97 (24086 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2013
1. Marc legal dels Serveis Socials a la Constitució, a l’Estatut d’autonomia i a la legislació de règim local.

Constitució espanyola de 1978
El punt de partida del model actual de serveis socials el trobem en l’article 1 de la Constitució que diu que Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de dret. “Estat Social” té un doble significat. Per una banda suposa el reconeixement dela pluralitat d’entitats, associacions i organitzacions existents en la nostra societat. Per una altra, implica una acció positiva del propi Estat per a la consecució del benestar que la pròpia Constitució concretarà mitjançant una sèrie de vies i instruments, entre ells els serveis socials.

L’article 10.1 de la Constitució espanyola estableix: La dignitat de la persona, els drets inviolablesque li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonament de l’ordre polític i de la pau social, la qual cosa s’ha de relacionar amb l’article 9.2 de la Constitució que ordena als poders públics de promoure les condicions per tal que la llibertat i la igualtat del individu i dels grups en els quals s’integra siguin reals iefectives; remoure els obstacles que n’impedeixin o en dificultin la plenitud, i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social.

L’article 41 de la mateixa Constitució diu: els poder públics mantindran un règim públic de seguretat social per a tots els ciutadans, que garanteixi l’assistència i prestacions social suficients davant de situacions denecessitat, especialment en cas d’atur. L’assistència i prestacions complementàries seran lliures.

L’article 139.1 expressa que tots els espanyols tenen els mateixos drets i obligacions en qualsevol part del territori de l’Estat i el l’article 149.1.1 que l’Estat té competència exclusiva en la regulació de les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l’exercici delsdrets i en el compliment dels deures constitucionals.

L’article 148.1.20 estableix que les Comunitats Autònomes podran assumir competències en matèria d’assistència social.

Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006
L’Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006 reconeix en el capítol I del títol I els drets i deures de l’àmbit civil i social entre els quals s’inclouen els drets relatius alsserveis socials.  Així, l’article 24 ens parla dels drets en l’àmbit dels serveis socials:

1. Totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat a les prestacions de la xarxa de serveis socials de responsabilitat pública, a ésser informades sobre aquestes prestacions i a donar el consentiment per a qualsevol actuació que les afecti personalment, en els termes que estableixen leslleis.

2. Les persones amb necessitats especials, per a mantenir l’autonomia personal en les activitats de la vida diària, tenen dret a rebre l’atenció adequada a llur situació, d’acord amb les condicions que legalment s’estableixen.

3. Les persones o les famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vidadigna, d’acord amb les condicions que legalment s’estableixen.

4. Les organitzacions del tercer sector social tenen dret a complir llurs funcions en els àmbits de la participació i la col·laboració socials.

Així mateix, l’Estatut estableix en el capítol V els principis rectors que han d’orientar les polítiques  públiques i encarrega  als poders públics de promoure les mesures necessàries pergarantir-ne la plena eficàcia. L’article 42, del capítol V, parla dels principis referents a la cohesió i benestar socials, en aplicació dels quals, els poders públics, entre altres mesures, han de promoure polítiques públiques que fomentin la cohesió social i que garanteixin un sistema de serveis socials, de titularitat pública i concertada, adequat als indicadors econòmics i socials de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Temario oposiciones trabajo social
  • Trabajo Cataluña
  • Temario de oposiciones educacion fisica
  • Temario Oposiciones Gª e Hª
  • Temario oposiciones pedagogía terapéutica
  • Temario Oposiciones Logopedia. Scs
  • Temario oposiciones orientador
  • Temario oposiciones secundaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS