Temas 2,3,4,5 Resumen 2º Bat

Páginas: 18 (4338 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2012
Tema 1:
Manuel Godoy: Era un jove militar, va ser nomenat primer ministre i va estar al costat de Carles IV rei d’Espanya(1788-1808). La desamortització va ser un llarg procés històric-econòmic iniciat a Espanya a finals del segle XVIII per Manuel Godoy. Va consistir a posar al mercat, mitjançant subhasta pública, les terres i béns no productius en poder de les anomenades "mans mortes" que noles conreaven, gairebé sempre l'Església Catòlica. La desamortització es va convertir en la principal arma política amb què els liberals van modificar el règim de propietat de l'Antic Règim, per implantar el nou Estat burgès durant la primera meitat del segle XIX.
Guerra Gran: L’execució del monarca francès, Luís XVI, va portar a Carles IV a declarar la Guerra a França en unió amb altresmonarquies europees. La Guerra Gran (1793-1795) va afectar sobretot a Catalunya i al País Basc. La derrota de les tropes espanyoles va ser contundent. Van envair Catalunya. La Pau de Basilea va portar la retirada del francesos del territori català. Això va fer que Espanya estigués sotmesa als interessos de França. L’aliança d’Espanya amb França va crear un conflicte amb la Gran Bretanya que volia eldomini marítim. Els enfrontaments es van donar al mar i l’armada francoespanyola va ser derrotada a la Batalla de Trafalgar (1805).
Com va afectar Catalunya la Guerra Gran?
La Guerra Gran va afectar a quasi tots els sectors de Catalunya, degut a la pèrdua de territoris que posteriorment va recuperar a canvi de la subordinació d’Espanya als interesos francesos.
Tractat de Fontainebleau: Es untractat que va signar Godoy amb Napoleó amb el consentiment de Carles IV (1807). Aquest consistia en deixar entrar a l’exèrcit Francès a Espanya per atacar Portugal (Aliada de Gran Bretanya). A canvi havien de fer un repartiment de Portugal entre França i Espanya i es crearia un principat per a Godoy.
Napoleó va ser un militar i governant francès.
Guerres napoleòniques: Les Guerres Napoleòniquessón les que es van produir durant el període que Napoleó Bonaparte va governar el Primer Imperi Francès. En part van ser una extensió dels conflictes que varen esclatar amb motiu de la Revolució Francesa, i que es varen perllongar al llarg de tot el Primer Imperi Francès.

Motí a Aranjuez: Va ser una revolta amb una participació popular dirigida per la noblesa i el clero. Pretenia ladestitució de Godoy i l’abdicació de Carles IV en el seu fill Ferran VII. Això va causar una profunda crisi de la monarquia espanyola. Carles IV va reclamar a Napoleó el seu ajut per poder recuperar el tron. Napoleó va decidir envair Espanya i ocupar-ne el tron.
Josep Bonaparte (pepe botella): Era el germà de Napoleó Bonaparte. Carles IV i Ferran VII van ser convocats per Napoleó a Baiona on tots dosvan haver d’abdicar. D’aquesta manera l’emperador va nomenar rei d’Espanya a Josep Bonaparte. Va convocar les corts per tal d’aprovar una constitució que posés fi a l’Antic Règim. El nou codi de Baiona reconeixia la igualtat dels espanyols davant la llei, els impostos i els càrrecs públics. Josep I el va jurar el 1808 i es va convertir en el nou monarca. Ell pretenia liquidar l’Antic Règim. Volial’abolició del règim senyorial, la desamortització de les Terres de l’església... Per a gran part de la població espanyola això era un govern il·legítim i es van posar en contra del nou monarca.
Guerra del Francès: L’origen de la Guerra del Francès va ser l’aixecament popular contra la presencia francesa (1808-1814). Va començar a Barcelona i es va estendre per tota Espanya. La població vaorganitzar juntes de d’armament i defensa. Les juntes van estar dirigides pels partidaris de Ferran VII, clergues, militars, nobles, que pretenien dirigir l’agitació popular. Es va formar la junta de Catalunya per coordinar les actuacions, van declarar la guerra a Napoleó i van demanar el suport de la Gran Bretanya. Les juntes van enviar representants per formar una junta suprema central que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum Cmc Primer Tema 1R Bat
  • Resumen Castetellano Tema 1 2º Bachillerato
  • Resumen Tema 10 Historia 2º Bachillerato
  • Resumen Temas De Literatura 2º Bachiller
  • Tema CMC 1 BAT
  • Historia De España (2º Bach), Tema 2: Resumen Tipo Pau (Madrid)
  • Resumen tema 11 historia guerra civil española 2º BTO
  • Resumen 2º bach. Tema 1: La Prehistoria y la Edad Antigüa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS