Terra Baixa (Àngel Guimera)

Páginas: 6 (1279 palabras) Publicado: 2 de junio de 2012
Terra baixa

1.-Tema del llibre
La terra baixa simbolitza la nova societat que està naixent, i és una crítica a aquesta societat perquè és on els homes es tornen malvats i hipòcrites. Es reivindica un retorn cap a la tradició, per això els dos protagonistes principals, al final de l'obra, se'n tornen a la terra alta, el lloc on res no ha canviat i els homes són bons i innocents.
També ésimportant el paper que té l'amor en l'obra: és el remei per a tots els mals que pateixen els homes; qui té amor, pot ser feliç en una societat malvada.
2.-Argument
L'escena comença quan en Manelic, un xicot que vivia a les muntanyes (la terra alta), baixa al poble per casar-se amb la Marta. L'organitzador de el casament és en Sebastià, l'amo de tot en aquell lloc; i l'amant de la Marta. En Sebastiàvol casar la Marta amb en Manelic perquè ell està arruïnat i per salvar la seva hisenda s'ha de casar amb una pubilla rica.
En Manelic està molt content amb el casament, però la Marta no es vol casar, perquè ella estima en Sebastià; això en Manelic no ho sap. Finalment es casen. La nit de noces, per la porta de l'habitació de la Marta, en Manelic veu passar un llum; això fa que es pensi que laMarta l'enganya amb una altre home i la rebutja. Més endavant, la Marta s'adona que a qui realment estima és a en Manelic perquè és l'única cosa en aquest món que és seva de debò. Confessa el seu amor a en Manelic i li demana perdó per haver-se portat tant malament amb ell. En Manelic accepta les seves disculpes i li diu que ell també l'estima; aleshores decideixen marxar junts cap a la terraalta. Però quan estan a punt de sortir, es creuen amb en Sebastià que fa que s'emportin a en Manelic i reté la Marta amb ell per intentar recuperar-la. Però la Marta li diu que ja no l'estima i se'n vol anar amb en Manelic. En Manelic malferit vol emportar-se la Marta; ella vol anar amb ell, però en Sebastià no ho permet. Llavors, en Manelic repta a en Sebastià i es comencen a barallar. En Manelicmata en Sebastià. Finalment la Marta i en Manelic ara són lliures i se'n van cap a la terra alta.

3.-Asspectes interessants a ressaltar
3.1
La obra esta estructurada per tres actes, i aquest estan dividits per escenes.
3.2
-Marta: La Marta és potser el personatge que pateix més durant l'obra. Primer, es veu com una dona freda, distant, més o menys innocent que l'obliguen a casar-se amb algú aqui no estima. No es té respecte a ella mateixa ni a la seva vida (diu que es vol suïcidar). Però en el moment en que s'adona que estima en Manelic, comença tenir-se respecte, i estimar-se.
-Manelic: És el personatge víctima de la terra baixa. Primer és un home innocent, bo (amb alguns rampells violents), és un home pur. Però és aquest societat urbana i hipòcrita que el fa canviar, tornant-lodesconfiat, i finalment per la innocència matant en Sebastià.
-Sebastià: és un personatge completament pla; la seva arrogància i el seu sentiment de superioritat no canvien en cap moment de l'obra, creu que ho tot sota control, perquè ell és l'amo; i és això el que el mata.
3.3
-Romanticisme: els monòlegs de la marta
-Realisme: Quan maten al Sebastià
3.4
Terra alta: allà tot es verge i la pocagent que hi viu es molt innocent.
Terra baixa: la gent es dolenta i falsa.
3.5
La terra alta la simbolitza en Manelic, i la baixa en Sebastià.

3.6
Amb el llop perquè en els contes infantils el llop es el més dolent.
3.7
És revolucionari perquè en Manelic a mort l’amo de les terres i ara tothom es lliure.
3.8
Ajuda a en Manelic i la Marta amb els seus problemes que tenen.
3.9
Elllenguatge és col•loquial i popular.
4.-L’autor i el seu temps. La data de composició de l’obra

El seu pare era Agustí Guimerà Fonts, vingut del Vendrell, i la seva mare Margarita Jorge Castellano, de les illes Canàries.
Va néixer en la que llavors s'anomenava Calle Canales i que actualment porta el seu nom. Va ser batejat el 10 de maig. Després de la mort del seu pare es va traslladar a viure...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Reinaixença, Terra baixa d'Àngel Guimerà
  • Comentari del llibre Terra Baixa; Àngel Guimerà
  • Tierra baixa Àngel Guimera
  • Terra Baixa Angel Guimer
  • terra baixa
  • terra baixa
  • terra baixa
  • Terra baixa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS