Terra baixa

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 17 (4174 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 6 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Argument:
L'argument de l'obra es basa en el contrast del bo i dolent. L'obra es desenvolupa en un molí on es troben els treballadors i l'amo. L'historia comença quan el amo (Sebastià) es té que casar amb una noble per garantir el seu poder; però ell està enamorat i manté una relació amb una noia(Marta) del molí. Com les sospites son majors, en Sebastià vol a un noi innocent que no sospiti resde la seva relació amb la Marta i casar-los per a que així ell pugui casar-se amb la noble i continuar amb la relació que manté amb la Marta sense cap sospita. I assegurar-se la seva situació econòmica.
Per portar a terme aquest pla, planificat pel Sebastià, busquen a un jove pastor(Manelic) de la Terra Alta que es molt ximple i babau com a promès de la Marta. Però gràcies als comentaris delspersonatges que estan al voltant de ell i la conducta de la Marta envers del seu amo en Sebastià fan que en Manelic comenci a dubtar, fins al punt de matar al amo Sebastià igualant-lo amb un llop, ja que ell sempre havia viscut en les muntanyes pasturant i l'únic enemic que havia tingut havia sigut el llop que es volia menjar les ovelles.
Estructura:
Hi ha tres actes, analitzaré per separat cadaacte.
Primer acte: Clarament en aquest acte tenim el plantejament de l'obra, la presentació dels personatges, surten tots seguint un cert ordre d'aparició, primerament apareixen els perdigons, després la Marta, el Tomàs i finalment el Manelic i el Sebastià. Al llarg de tot el primer acte no hi ha cap canvi important en la psicologia de ningú, possiblement cal dir que l'únic canvi important és elfet que la Marta reacciona i descobreix al final del primer acte, que el Manelic no sap res de la seva relació amb el Sebastià, per lo qual no pot estar mai al servei d'ell, que era el que la preocupava.
Segon acte: Aquest acte es pot associar al desenvolupament de l'obra. Succeeixen més coses i els primers canvis en l'actitud de molts personatges i la seva psicologia.
Manelic, un delspersonatges principals, es posa trist perque se n'adona del comportament de la gent de la terra baixa (se'n reien d'ell al primer acte) en algunes ocasions, es posa furiós i els amenaça. De fet, quan parla amb el Tomàs li diu que se'n vol tornar a la terra alta. Hi ha que destacar el clima de confusió creat per l'autor: el Manelic es creu que el Xeixa és l'amistançat de la Marta però al final de l'acte,descobreix que no és el Xeixa, sino l'amo en Sebastià, i té la intenció de matar-lo. Els perdigons i perdigones treuen a Manelic del molí, per ordre del Sebastià. En el personatge de la Marta també hi ha un canvi important, que és el fet de passar a no voler sentir anomenar al Manelic a estimar-lo molt i cercar la manera de dir-li-ho tot i de que la pugui perdonar, a més mostra un odi cada cop majorcap al Sebastià, perquè se'n va donant compte de lo dolent que ha sigut, de com a jugat amb ella durant la seva joventut; també afirma que l'aparició del Manelic l'ha fet guanyar un coratge que li dóna forces per a qualsevol cosa. Ara la seva intenció és anar-se'n amb el Manelic a la terra alta i abandonar el molí per sempre.
Tercer acte: En aquest acte es troba el desenllaç de l'obra. ElSebastià va cap a la masia per anar a visitar al pare de la seva futura promesa, i el Mossèn l'acompanya. Els perdigons esperen amb impaciència que la Marta surti de la seva habitació on està tancada perquè no vol sortir, no vol parlar amb ningú, només te ganes de fugir amb el Manelic a terra alta i olvidar-se de tot. En un moment donat entra Nuri a l'habitació i planeja una escapada per a la Marta que,finalment surt malament, perquè es topa amb el Sebastià que ja havia tornat. Manelic però, com un heroi (aquí present l'actitud ferotge d'aquell bondadós home inicial...Guimerà aprofita per fer-nos entendre que la terra baixa canvia a tot aquell que hi estigui) es llança sobre l'amo i l'escanya, com a un llop.
Personatges:
Principals:
Manelic: Es un que evoluciona massa al llarg de l'obra....
tracking img