Textos platón la republica

Páginas: 5 (1070 palabras) Publicado: 16 de enero de 2014






LECTURA DE LA REPÚBLICA DE PLATÓ











Text pàgs. 65-67 → Essència i lloc de la saviesa a la ciutat perfecta.

1. En què consisteix la saviesa de la ciutat (què la fa ser admirable)?
Una ciutat és sàvia perquè és coratjosa, temperada i justa, ja que si en qualsevol tipus de matèria hi trobem només una d'aquestes quatre qualitats, ja s'hi troben les altres tres.Amb tot això una ciutat que conté aquestes quatre qualitats és una ciutat irreprotxablement perfecta. I la que acaben de descriure, Plató pensa que és veritablement sàvia, i això és el que li fa ser admirable.
2. En quins oficis no està la saviesa de la ciutat i en quin, finalment ens diu el text, apareix aquesta encarnada? Per què diu Plató que “per un saber radicat a aquesta classe, tota laciutat habitada serà naturalment sàvia”?
- La ciutat no és sàvia ni pel saber dels constructors, ni pel fet de saber fer mobles de fusta molt ben fets, ni per l'art dels bronzistes o algun com aquest, ni per l'art de fer brotar els fruits de la terra. La ciutat és sàvia gràcies als guardians perfectes, ells són els magistrats que actuen amb la ciència que guarda l'estat, que tenen el saber quedelibera no sobre algun dels aspectes particulars de la ciutat, sinó sobre la seva totalitat i que d'ells depèn el tractament de la millor manera possible en ella i amb les altres ciutats.
- De la boca de Plató surten aquestes paraules perquè encara que a la ciutat es trobin molt més bronzistes o persones amb algun altre ofici que guardians perfectes, aquests darrers tenen un saber amb tantpotencial i admirable que només ells, siguen l'ofici més escàs amb diferència, fan possible que tota la ciutat pugui ser sàvia.

Text pàgs. 73-77 → Determinació de la justícia: tothom ha de fer allò per a què està naturalment dotat./ Transició a l'aplicació d'aquest coneixement a cada home particular./

3. Quines són les característiques que han de mostrar les diferents parts de la ciutat per aque aquesta funcioni?
Les característiques de la ciutat són provocades per les característiques dels seus habitants, i aquests es divideixen en tres parts: els treballadors, els guardians i els governants. La primera part ha de ser temperada i moderada per a poder subministrar els recursos necessaria per al bon funcionament de la ciutat; la segona, ha de tenir fortalesa i coratge per a poderprotegir-la; i la tercera ha de ser sàvia per a guiar cap al bé als seus habitants i poder mantenir la ciutat en un bon estat. La unió d'aquestes característiques és el que farà d'una ciutat que sigui justa i per tant que funcioni correctament. Però a part d'això cada part d'aquesta ciutat s'ha d'ocupar només de la tasca que li ha sigut atorgada, perquè la justícia també consisteix en ocupar-se delteu afer sense intervenir en els dels altres.
4. Quin és el pitjor “crim” que es pot fer contra la ciutat? Explica-ho.
A cadascun dels tres llinatges de la ciutat se li ha donat per naturalesa una tasca a realitzar, només una. Per tant en el moment que les persones comencen a voler fer més d'una cosa alhora o realitzar activitats per a les quals no se'ls hi han atribuït des d'un principi, elterme justícia comença a desequilibrar-se i esdevé la ruïna de la ciutat. És per això que el pitjor crim que es pot fer contra la ciutat és la intervenció en accions per a les quals no has estat “ensenyat” o l'avarícia de voler fer més d'una a la vegada.

Text pàgs. 89-91 → Precisió conclusiva sobre la justícia, ara que s'ha descobert./ Aclariment de la injustícia de l'ànima.

5. Enumeraquines són les característiques que corresponen a l'ànima justa.
Una ànima justa és temperada o moderada, sàvia i forta, i assigna a cadascuna d'aquestes parts el que veritablement li correspon. Posa aquestes parts de manera ordenada i no provoca que les seves forces s'interfereixin mútuament en els seus afers. A l'ocorre tot això, l'ànima és justa.
6. Amb quins elements compara la justícia i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario texto platon, la republica
  • Platon comentario de texto republica, libro VII
  • Texto La República De Platon
  • Platón-República-Análisis de texto
  • COMENTARIO DE TEXTO DE LA REPÚBLICA DE PLATÓN
  • Platon y la républica
  • Republica de platon
  • Platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS