Tipos De Mercados

Páginas: 6 (1266 palabras) Publicado: 23 de diciembre de 2012
LLIÇÓ 7. DIFERENTS FORMES DE MERCAT
“A qualsevol gran organització és molt més segur equivocar-se amb la majoria que tenir la raó en solitari” John Kenneth Galbraith

En aquesta lliçó considerem diversos tipus de mercat existents així com els processos de privatització i fusió d’empreses des d’una perspectiva de com aquests incideixen sobre l’existència, o no, de competència als mercats.7.1. Tipus de mercat Existeixen diversos tipus de mercat en funció d’una sèrie de característiques: número d’empreses, tipus de producte, barreres d’entrada, capacitat d’influir sobre el preu i vigilància dels competidors (veure quadre 7.1). En competència perfecta el comprador té un poder de mercat absolut mentre que, en el cas del monopoli, aquest poder està en mans del productor. En competènciaperfecta, l’existència de moltes empreses, amb un producte similar, sense barreres d’entrada i una alta competència, les empreses accepten el preu de mercat, que és el menor possible. En aquest mercat els consumidors són els dominants, ja que qui vengui per sobre del preu de mercat perd els clients. És un mercat similar al de la mà invisible d’Smith (lliçó 1). En competència monopolística es donauna mica més de poder als productors perquè el producte es diferenciat, és a dir, no és igual consumir el producte de l’empresa “X” que de l’empresa “Y” (exemple: restaurants o serveis personals). En conseqüència, les empreses tenen certa influència en el preu (poden cobrar més car que en lliure competència perquè els consumidors estaran disposats a pagar més per la diferenciació de producte). Enoligopoli i duopoli l’element més determinant és que les altes barreres d’entrada fan que sigui difícil que entrin noves empreses al mercat. Això dona poder als productors (que augmenta si, a més, el producte és diferenciat) i poden incidir sobre el preu (que els consumidors paguin per sobre del preu que existiria en lliure competència). La diferència amb els sistemes de competència (perfecta omonopolística) és, a més, que els productors consideren les reaccions dels competidors (vigilància Coca-cola/Pepsi-cola; productors de cotxes; productors de hardware i software, etc.) El monopoli és un cas extrem on només existeix una empresa que fixa les condicions de mercat (i preus) si no ho regula l’Estat (lliçó 4).

1

Quadre 7.1. Tipus de mercats
Tipus de Mercat Número empreses Tipus deProducte Influència d’una empresa sobre preu Cap (preuacceptant) Considera l’empresa reaccions competidors No (existeix atomització)

Entrada

Exemples

Competència perfecta

Moltes empreses petites Moltes empreses petites Poques empreses

Homogeni

Fàcil

Comerç local

Competència monopolística

Diferenciat

Fàcil

Poca

No (massa petita)

Restaurants i serveisOligopoli

Normalment diferenciat

Difícil

Considerable



Automòbils; cereals esmorzar; telefonia, gas Begudes “cola”, TV pagament, Aigua BCN, metro, Renfe passatgers

Duopoli

2 empreses 1 empresa

Normalment diferenciat

Difícil

Considerable

Sí (clarament)

Monopoli

Difícil o impossible

Molt alta (fixa el preu)

No té competidors

Tradicionalment, els economistess’han mostrat contraris al monopoli, encara que h ha arguments per defensar-los: Monopolis a debat (opinions diverses): (+) Garanteixen una cobertura universal respecte al territori perquè es permeten beneficis extraordinaris en les zones més rendibles a canvi de proporcionar servei als usuaris en zones més remotes (menys rendibles). La qualitat del servei és millor per les millors condicionslaborals del treballadors. Necessaris per assolir mercats mundials. La competència fa millorar el servei per la por a pèrdua clients: millor atenció al client. La competència permet reduir preus: els treballadors no estan sobre-protegits com amb el monopoli. El monopoli redueix la inversió davant la manca de competència.

(+) (+) (-)

(-)

(-)

2

(-)

El monopoli tendeix a produir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tipos De Mercados
  • Tipos de mercado
  • Mercado y tipos de mercado
  • MERCADO Y TIPOS DE MERCADO
  • mercado y tipos de mercado
  • Tipos de mercado
  • Tipos de mercado
  • Tipos De Mercados

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS