Tipus de sòls: classificació edàfica

Páginas: 2 (357 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2015
Tipus de sòls: classificació edàfica

A escala mundial, s’han establert més de seixanta sistemes de classificació edàfica, segons el criteri de partida que s’utilitzi per categoritzar-los, iactualment hi ha més d’un sistema taxonòmic en ús.
Tenint en compte el clima i la vegetació:

Sòls totalment desenvolupats (zonals)
Laterites
Sòls de loess-eòlic
Sòls d’estepa-desert
Txernozems
Sòlsforestals grisos
Sòls podzolitzats
Sòls de tundra

Sòls intrazonals
Sòls alcalins
Sòls de torbera

/*/ El factor determinant del tipus de sòl és el clima.

Sols de Catalunya
Al nostre país hi ha gairebé totsels tipus de sòls representats. Això és donat perquè a Catalunya hi ha molts tipus de substarts geològics, diferents climes, diferents tipus de vegetació, etc.
Un dels sòls típics de Catalunya és eldesenvolupat sobre roques carbonatades. Té unes característiques pròpies, com ara la presència massiva d’ions Ca2+ i Mg2+ provinents de l’alteració de la roca mare (descarbonatació), pH bàsic, texturafina, activitat biològica elevada i un humus poc evolucionat de tipus mull calcari, que dóna lloc a horitzons superficials força profunds i ben estructurats.
Aquests sòls tenen un perfil ABC, que escaracteritza per la formació d’horitzons d’il·luviació sense mobilització d’argiles i òxids, però sí de bicarbonats solubles.
Les impureses insolubles d’argila presents en les calcàries alliberennotables quantitats d’òxids de ferro, que donen coloracions vermelloses al sòl.
Un altre tipus de sòl abundant a Catalunya és el sauló. Es desenvolupa sobre roques ígnies àcides, és un material sorrenc.Aquests sòls tenen caràcter àcid neutre, textura arenosa, baix contingut d’argiles, activitat biològica moderada amb matèria orgànica poc incorporada a la fracció mineral, perfil del tipus ABC ambhoritzons1 superficials poc estructurats i tonalitats brunes.
Altres sòls lligats a sistemes morfoclimàtics, són les laterites2 i el calitx. Les laterites són sòls molt gruixuts, formats en zones d’alta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • solso
  • edafo
  • edafo
  • edafo
  • edafo
  • la salmonella tipus
  • Classificació d'helicopters
  • Caso solsa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS