Tirant lo Blanc

Páginas: 6 (1287 palabras) Publicado: 23 de enero de 2014
Català
TIRANT LO BLANC
Joanot Martorell

Gemma Junyent
17/12/2013





1. Autoria . Datació. Fonts literàries. Gènere: característiques de la novel·la cavalleresca .

2. Tema. Estructura (breu resum de cada part). No expliqueu argument.

3. Personatges . Breu descripció dels principals . Identifiqueu tots els personatges que apareixen al recull. Relacions.

4. Temps i Lloc.S'ajusta a la realitat històrica del moment ? Aporteu dades.

5. Llenguatge. Vocabulari personal. Figures literàries usades.

6. Tirant lo Blanc és una novel·la eròtica i cortesana . Justifiqueu-ho a partir de la lectura.

8. Bibliografia


NOTA :
Cal llegir-se el llibre de lectura en tots els seus apartats.
Cal buscar informació (llibresca o en xarxa) sobre l'autor i l'obra. Ésde gran ajuda la pàgina: VERSALS. Guia interactiva de literatura catalana , tot i que n'hi ha d'altres també interessants.
Cal tenir el treball fet abans de l'examen a la llibreta (amb ordinador o a mà) per tal que sigui valorat .


AUTORIA:
En un inici es creia que Joanot Martorell i Martí Joan de Galba, però els últims estudis diuen que va ser una obra exclusivament escrita per Joanot.Era un home que viatjava per Europa, orgullés de ser cavaller i escrivà. A part, molt dels episodis i passatges de la seva novel·la tenen un correlat real en la vida del autor. Pertanyia a una família noble valenciana lligada amb la reialesa, però aquest lligam fou a menys. Va tenir problemes econòmics i d'honor durant tota la vida, els quals pretenia solucionar-los seguint els rituals icomportaments cavallerescos.
Martorell viatge a Anglaterra, on situa la primera part del Tirant, per Portugal, per Itàlia i per el Mediterrani. En aquest viatge conèixer a diferents reis i prínceps i volgué explicar amb tot detall els costums i rituals de la cort.
Va néixer al 1413 aproximadament i va morir al 1465.

DATACIÓ: 1460 - 1466. (Segle XV)

FONTS LITERARIES:
- Obras clàssiques.
-Tradició cavalleresca artúrica.
- Es fixa en grans autors anteriors: Ramon Llull (Llibre de l'Ordre de Cavalleria), de les Cròniques (surten en els passatges cavallerescos i militars i autors de la lírica culta (trobadors).
- Va adreçada al rei don Fernando de Portugal.

GÈNERE: NOVEL·LA CAVALLERESCA:
Característiques:
- Es proposa de reflectir la manera de viure dels cavallers errants, queexistien i que sostenien batalles i bregues amb altres cavallers reals.
- Aventures més mesurades, els cavallers actuen guiats per les seves habilitats (producte del entrenament). S'enfronten a enemics que podrien haver sigut reals.






ESTRUCTURA:
- Tirant a Anglaterra: L'acció transcorre a Anglaterra, on el nostre protagonista, Tirant, assoleix la seva bona fama de cavaller desprès de rebrela formació. A partir d'aquí assistim a les seves aventures, tant amoroses com de guerra.
- Tirant a Sicília i a l'Illa de Rodes: Tirant, després d'aconseguir la seva fama comença a ser cridat per ajudar als cristians assetjats pels trucs, en aquest cas a l'illa de Rodes, on esdevé estratègia naval i aconsegueix grans victòries. En aquesta part també es narra l'amor entre Felip i Romana de lacort de Sicília.
- Tirant a l'Imperi Grec: Tirant és cridat per el emperador bizantí, per demanar-li ajuda conta els turcs, contra el Gran Turc. Part més extensa pel que fa al tema amorós, és la part on Tirant s'enamora de la seva estimada infanta Carmesina, la filla del emperador. Pel que fa al comportament del cavaller, durant aquest fragment varia, ja que es mostra, romàntic i tímid.
- Tirantal Nord d'Àfrica: El nostre cavaller a naufragat a les costes de Tunis, es converteix en dirigent de les tropes nord-africanes, però es torna a trobar amb Plaerdemavida i retornen a Constantinoble perquè l'infanta Carmesina està en perill.
- Tirant torna a l'Imperi Grec: Retorna a Constantinoble, alliberant-lo dels turcs, es casa formalment amb Carmesina i esdevé emperador fins al moment de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS