Tirant Lo Blanc

Páginas: 6 (1440 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
Tirant Lo Blanc


DE JOANOT MARTORELL


3º Pàgina: Breu resenya de l’autor
4º Pàgina: Lloc on es desenvolupa l’acció, gènere de l’obra, temps, narrador i estructura.
5º i 6º Pàgina: Resum del llibre
7º Pàgina: Presonatges
8º Pàgina: Valoració personal



Breu resenya de l’autor

Joanot Martorell (Gandia 1413/15-1468)
Cavaller i escriptor

Joanot va serun escriptor medieval valencià en llengua valenciana, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seua obra més coneguda i considerada la primera novel·la moderna d'Europa.

El seu naiximent se situa entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de València segons l'historiador Jaume Chiner, al llinatge dels Martorell, una família de la mitjana noblesa originària de Gandia. El seu avi va ser conseller reial i el seu pare,cambrer del reiMartí l'Humà.

De Joanot Martorell, que era cunyat d'Ausiàs March, coneixem elements biogràfics que ens el mostren com un cavaller vigorós de vida agitada.

Va viure a Anglaterra, Portugal i Itàlia com a conseqüència de diverses lluites cavalleresques a les quals era aficionat. Joanot Martorell era un cavaller vigorós i un molt bon escriptor. Va néixer el segle XV a València,exactament a Gandia.


Lloc on es desenvolupa l'acció

Tots els territoris que apareixen en la novel·la són real on podem destacar: Constantinoble, Sicília, Rodes, Alexandria, Jerusalem, Venècia, Anglaterra, L’Imperi Turc, etc…

Gènere de l'obra

És una novel·la bàsicament cavalleresca, ja que dins de l'obra podem distingir diferents tipus de novel·la com la cortesana, la militar, la eròtica, lapsicològica, etc.


Temps

L'acció coincideix en l'etapa de la història en que es va escriure. Martorell va començar a escriure el Tirant el 2 de Gener de l'any 1460 i va ser publicada per Nicolau Spindeler l'any mil quatre-cents noranta a la ciutat de València, en tirada de 715 exemplars.


Narrador

El narrador és en tercera persona, és el propi autor Joanot Martorell.


EstructuraLa novel·la està dividida en cinc capítols, que coincideixen en els territoris geogràfics on es desenvolupa l'acció


Resum del llibre


Primera part : Tirant a Anglaterra

L'autor comença parlant-nos del Gran Comte de Varoic, un prestigiós cavaller que va decidir encomanar-se a Deu, i refugiant-se a la muntanya va viure com un ermità. 
Però en lluitar el rei d'Anglaterra contra el reide Canària; el monarca anglès va demanar ajuda a l'ermità i quan va acabar la victoriosa batalla el rei va celebrar festes al seu regne.
Tirant lo Blanc camí d'Anglaterra, per acudir a les festes de les noces del rei i rebre l'ordre de cavalleria, es va quedar adormit sobre el seu cavall i es va trobar amb l'ermità. Aquest li explicà molts secrets sobre l'orde de cavalleria, li regalà un llibrei li demanà que en tornar li contara tots els detalls de les festes del rei. I així ho va fer. Tirant i els cavallers que l'acompanyaven, en tornar d'Anglaterra, passaren a veure l'ermità i Diafebus, el cosí de Tirant, li va contar tot allò que va ocórrer: les cerimònies, els incidents, com Tirant va ser el millor cavaller i va rebre l'ordre de cavalleria... Desprès tornaren a Bretanya.

Segonapart: Tirant a Sicília i a l' illa de Rodes

Un dia van arribar dos cavallers demanant ajuda perquè l'illa de Rodes estava sent assetjada pels genovesos i necessitaven ajuda. Tirant va comprar una nau i se'n va anar amb l'infant Felip, fill del rei de França, cap a l'illa de Rodes. Abans d'arribar es van aturar a Sicília on Felip es va enamorar de la Infanta del regne, Ricomana. El rei els vavoler casar i Tirant va ajudar Felip a passar les proves que la infanta li havia posat. 
Amb ajuda del rei de Sicília Tirant i Felip va anar a Rodes i derrotaren els genovesos mitjançant una estratagema de Tirant. Tornaren a Sicília victoriosos i aleshores l'infant Felip i Ricomana es casaren.

Tercera part: Tirant a l'Imperi grec

Al derrotar els genovesos Tirant se'n va anar cap a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS