Tirant

Páginas: 3 (666 palabras) Publicado: 4 de enero de 2014
Guillem de Berguedà, trobador del segle XII, és el fill primogènit dels vescomtes de Berguedà, Guillem i Berenguera. La primera notícia que es té del trobador Guillem de Berguedà és un document del23 d'octubre de 1138 on apareix la seva signatura al costat de la dels seus pares.
Participa de l'art de "trobar", o compondre poesies, a l'estil dels grans trobadors provençals. A l'entorn de 1170escriu una bona part de les seves poesies. De 1172 data una de les més conegudes, Cansoneta leu e plana.
Fa servir, sobretot, dos dels gèneres més utilitzats pels trobadors, la cançó i el sirventès.Així el seu odi és manifest en els poemes dedicats al seu veí Pere de Berga, el bisbe d'Urgell –Arnau de Preixens– o al cavaller d'Alfons I, Ponç de Mataplana. El 3 de març de 1175 assassina elvescomte Ramon Folc de Cardona, per aquest assassinat Guillem de Berguedà ha de fugir de Catalunya i perd bona part de les seves possessions. -Es conserven 31 poesies de Guillem de Berguedà, més unad'atribució dubtosa. Normalment en parlar de les composicions dels trobadors se solen agrupar -si es pot- en cicles de cançons de lloança a determinades dames. En el cas de Guillem de Berguedà és impossiblefer-ho així, d'acord amb l'amor, sí que es pot fer, en canvi, d'acord amb l'odi. Així podem parlar de tres cicles de sirventesos: -3 contra Pere de Berga. -4 contra Arnau de Preixens, bisbe d'Urgell.-4 contra Ponç de Mataplana.
Ramon Vidal de Besalú (1196?-1252?) és un trobador que es recorda sobretot per la seva obra Las rasós de trobar, el primer tractat de poètica que es coneix en una llenguaromànica. Nascut a Besalú, sembla que començà professionalment com a joglar i es formà al castell de Mataplana, el qual elogia en alguns versos.A més de l'obra esmentada, es conserven diversosfragments lírics i tres obres narratives escrites en noves rimades, és a dir, en octosíl·labs apariats, dos de les quals es poden considerar novel·letes molt similars al que en francès s'anomena "roman"....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • tirant
  • Tirant
  • TIRANT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS