tomatomate

Páginas: 15 (3672 palabras) Publicado: 12 de enero de 2015
Com es mesura la obesitat?
L'obesitat es una malaltia amb factors genètics i medicoambientals, que es caracteritza per un excés del greix corporal.
La obesitat porta problemas, sobre tot a les complicacions metabòliques, cardiovasculars, respiratòries, esquelètiques i d'altres etiologies que freqüentment s'hi associen i que fan augmentar la morbi-mortalitat de les persones obeses.
L'obesitates desenvolupa de manera progressiva. En els diferents estadis de la malaltia, les indicacions de tractament varien i cal escollir la més adequada.
La Unitat d'obesitat està destinada a oferir atenció i tractament a les persones que presenten un excés ponderal, de grau superior. L'atenció i el tractament es realitza seguint un programa pluridisciplinar, de qualitat amb protocols d'actuació ques'adeqüen als requeriments del pacient i de la patologia. oferint una assistència acurada, personalitzada, d'alta qualificació professional.
Mesura del grau d'obesitat i classificació
La forma més utilitzada per  mesurar l'obesitat es l'índex de massa corporal (IMC) que s'obté de dividir el pes en Kg per l'alçada en metres al quadrat. Estableix la següent classificació:
Pes insuficient: 50Malalties associades a l'obesitat (comorbilitats)
La obesitat mòrbida, a demés de limitar al pacient per les activitats de la vida diària, s'associa a una sèrie de malalties o comorbilitats, que empitjoren l'expectativa de vida en aquests pacients. Les comorbilitats majors són:
Diabetis tipus 2
Hipertensió arterial
Malalties cardiovasculars
Dislipèmia
Síndrome d'apnea del son (SAOS)  / Síndromed'hipoventilació - obesitat
Osteoartropatia greu en articulacions de càrrega
Generalment la correcció de la obesitat comporta la millora o curació de les comorbilitats.












Valoració  i estudi
La valoració inicial és realitzada per endocrinologia.
Historia clínica i exploració física orientades als problemes i possibles patologies associades amb l'excés ponderalAvaluació del grau d'obesitat
Exploracions complementàries pertinents
Orientació diagnòstica. Objectiu ponderal
Orientació terapèutica
Valoració per dietista
Avaluació de la dieta habitual i hàbits dietètics.
Elaboració i explicació de la dieta terapèutica, seguint les indicacions realitzades per l'endocrinòleg.
Tractament mèdic
La dietista avalua la dieta habitual del pacient i  elabora i explicala dieta terapèutica.
El pacient haurà d'acudir periòdicament a les consultes d'endocrinologia i dietètica. 
Els pacients que presenten un grau d'obesitat mòrbida o extrema son candidats al tractament quirúrgic.
Baló Intragàstric
Consisteix en una esfera de silicona que s'implanta  l'estómac per via endoscòpica i s'emplena de sèrum.
L'ocupació del fundus gàstric produeix una distensió de laparet de l'estómac, que provoca sensació de sacietat i fa més fàcil el seguiment de la dieta terapèutica, al tenir menys gana i quedar tip més aviat.
Aquest efecte és molt manifest els primers 3 mesos i posteriorment va disminuint. La dieta s'ha d'anar modificant en funció de les necessitats, per el que és molt important el seguiment estricte a la clínica d'obesitat.
Els pacients que presenten ungrau d'obesitat moderat i que ja han assajat tractaments dietètics en diferents ocasions, necessiten una alternativa terapèutica diferent. La implantació de baló intragàstric és una bona opció terapèutica per aquests pacients.
La implantació del baló s'efectua per via endoscòpica  i sota sedació. S'extreu 6 mesos després de la seva col·locació de la mateixa manera indolora. No requereix ingréshospitalari.
Un cop extret el baló, es recomana un seguiment posterior a la unitat d'obesitat per tal d'estabilitzar el pes i els hàbits dietètics.

Tractament quirúrgic
En els pacients amb obesitat greu de llarga evolució, avui per avui, l'únic tractament amb eficàcia demostrada a llarg termini sobre la pèrdua de pes és la cirurgia bariàtrica.
Són candidats a cirurgia bariàtrica els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS