Trabajo Cooperativo En El Aula

Páginas: 8 (1992 palabras) Publicado: 3 de junio de 2012
A. OBSERVACIONS DELS VÍDEOS.

Tutoria entre iguals:
A l’experiència del CEIP Juan Ramon Jiménez de Martorell trobem una situació de treball o aprenentatge cooperatiu amb el projecte d’ “apadrinament de lectura ” on els alumnes de sisè de primària, els padrins i padrines, fan sessions setmanals de durada de quinze minuts per motivar el nivell lector dels companys de primer de Primària, quesón els fillols i filloles.

Aquest projecte que comença signant un contracte de compromís per part dels nens dels dos nivells té com objectiu adquirir responsabilitat i comprometre’s a una situació d’aprenentatge.

Els padrins, que són sempre voluntaris, reben un carnet on apunten els avanços dels seus fillols, sempre intentant que aquests siguin comentaris positius dels apadrinats (potenciarl’autoestima dels petits). Si hi ha un nen nouvingut al nivell de sisè i les seves competències lectores no arriben a ser prou bones, per aquest fet no és apartat del projecte, sinó que s’adapta la situació posant el nen/a amb un altre padrí més competent i apadrinant tots dos a un fillol. Aquí podem veure que el treball a la capacitat lectora es diversifica tant al padrí/na nouvingut/da com alfillol (atendre la diversitat). Els nens de sisè tenen la sensació de ser capaços de fer una feina de grans ajudant als companys petits, i així es treballa per a potenciar l’autoestima i la responsabilitat dels grans i la convivència entre els dos grups.

No només es tracta de treballar l’habilitat lectora, sinó que també es fa un lligam entre la lectura i escriptura, ja que els fillols hand’escriure un conte i llegir-lo als seus padrins. També treballen així la creativitat.

Aquesta variant de tutoria entre iguals, ja que són entre alumnes de diferent edat, és una estratègia que tracta d’adaptar-se a les diferències individuals en base a una relació entre participants, fa que un d’aquests participants facin les funcions del professor portant a terme interacció didàcticaCol•laboració entre iguals del CEIP Can Puig de Banyoles.
“En la realització de les activitats els alumnes són els protagonistes del seus avantatges i el mestre el seu conductor”. Aquesta és una de les primeres frases del vídeo que resumeix aquesta forma de treball.

Els objectius generals del projecte d’aquest treball cooperatiu podem dir que son: diversitat en el marc de l’aula, potenciarl’autoestima, l’automillora, l’autoacompressió i la responsabilitat de l’alumnat.

Es vol millorar el treball a l’aula mitjançant els tres objectius següents:
-Clima de l’aula: els nens feliços treballen millor (si els nens es troben bé i els agrada estar junts per jugar, també els agradarà ajuntar-se per treballar, creació d’ambient afavoridor).
-Potenciar la productivitat, per anar avançantprogressivament.
-Millorar l’ autoestima i la responsabilitat, individual i la grupal: un grup unit es recolza i es senten estimats, i es fan vincles i lligams més forts.

Es treballa de la següent forma:
-Classificació de la unitat didàctica: conceptes, procediments i actituds. Els nens són conscients de que han d’aprendre diferents conceptes, han de cercar la forma de resoldre les activitats mitjançantuns procediments i han de tenir una actitud bona i oberta vers les activitats i el treball grupal.
-Temporalització. S’organitza el temps a treballar.
-Material: ha de ser conegut per tots.
-Observacions grupals que són exposades al grup.
-Tema: treball en grup individual o en petit grup de 4 d’activitats.
-Activitats: jocs cooperatius que treballen de dos en dos. A l’activitat el que no hosap ho aprèn i el que ho sap ho interioritza.
-Control (prova) de la unitat didàcatica, on la mestra veu els continguts i competències assolides.

Veiem clarament al vídeo que el treball s'estructura en grups reduïts que, amb diferent grau d'autonomia, s'organitzen per resoldre individual i conjuntament les tasques que es proposen. Els estudiants formen petits equips de treball, per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aula de trabajo cooperativo
  • El Aprendizaje Cooperativo En El Aula
  • Aprendizaje Cooperativo En El Aula
  • Aprender cooperando en mi aula de clase.
  • aprendizaje cooperativo en el aula
  • Aprendizaje Cooperativo En El Aula
  • cooperativa de trabajo
  • Trabajo cooperativo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS