TRABAJO

Páginas: 28 (6930 palabras) Publicado: 2 de junio de 2013
1. Un nou concepte de llibertat
1.1. Llibertat dels antics i llibertat dels moderns

Per entendre millor el concepte de estat modern, hem d’entendre el concepte de llibertat. Llibertat: S’entén llibertat com la condició o estat de qui és lliure.
El contrast entre la llibertat dels antics i la dels moderns el va exposar de manera magistral el filòsof francès Benjamin Costant en unaconferència del 1819.

LA LLIBERTAT DELS ANTICS
La llibertat en els antics, ens explica que en la seva soledat en la participació, i a més la societat tenim unes drets naturals (dret de la vida, dret a la llibertat, dret a la propietat..) i que per damunt de la llei, o qualsevol estat, ha de respectar aquets drets , i els han de respectar, perquè els tenim pel fet de ser persones.
Segons BenjaminConstant, la llibertat dels antics, la que es va manifestar sobretot en la democràcia atenesa en el segle v aC, consistia a participar en els diversos assumptes públics. Però aquest concepte es restringia als ciutadans, ja que no es consideraven ciutadans (dones, esclaus, metecs, immigrants, ni els joves menors de 18 anys), en canvi als homes lliures, se’ls considerava ciutadans, fet que els hi permetiaparticipar de manera activa al govern de la polis.

LA LLIBERTAT DELS MODERNS
La llibertat dels moderns ens afirma que tot ésser humà per naturalesa té uns drets que la societat ha de respectar i te el dret de exercir-les que és el fruit de les teories del dret natural. Una persona és lliure quan es respecten els seus drets i pot disposar de representants que gestionin les qüestions públiquesper poder gaudir d’una vida privada.
1.2. Llibertat positiva i llibertat negativa
Isaiah Berlin va se que va proposar una distinció entre dos conceptes de llibertat que és molt semblant a la de Benjamin Costant: la diferència entre llibertat positiva i llibertat negativa.
La llibertat positiva consisteix en que cadascú té el mateix control de la seva pròpia vida i de les seves decisions ientenent-se en les conseqüències, és a dir, que no depèn de forces exteriors que en la manipulació com si fos una titella.
La llibertat negativa consisteix en que cadascú fa el que vol sense tenir interferències ni impediments per part d’altres persones que impedeixen a l’individu dur a terme els seu desitjos.

EXEMPLES
Un exemple de llibertat positiva podria ser, en una democràcia el dret avotar lliurament sense coaccions és una forma de llibertat negativa, basada en la no ingerència de l’Estat o de qualsevol altra instància en la presa de decisió del voltant.
Un exemple de llibertat negativa és la llibertat d’expressió.
1.3. L’ individualisme possessiu
La llibertat moderna és, sens dubte, una conquesta històrica molt valuosa, ja que comporta una forta exigència de preservar elsdrets individuals, en front dels possibles abusos per part de l’estat o d’altres.
Els drets individuals: són aquells drets que cadascú mira per el seu propi benefici
Segons Crawford Macpherson, en el naixement de l’edat moderna va sorgir d’individualisme possessiu: cadascú és l’únic propietari de la seva persona i de les seves capacitats físiques i intel·lectuals, i no deu res a la societat perelles. És a dir, que cadascú té el que té i no s’ha de compartir, ser egoista.

La societat era considerada una associació d’individus amb una relació mercantil en la qual s’intercanviaven béns i serveis on cadascú mira pel seu benefici particular.

En la societat actual es decanta més cap a d’individualisme possessiu i que cadascú mira més per el seu propi benefici

1. De l’estat liberal dedret a l’estat democràtic de dret.
2.1. L’estat liberal
L’estat liberal te dos branques : l’estat liberal com a estat de dret i la tradició liberal.
L’ESTAT LIBERAL COM A ESTAT DE DRET
La primera forma que va ser la monarquia absoluta de L’antic Règim. La monarquia absoluta es un tipus de govern que per tal de garantir la llibertat de les persones s’ha de tenir un poder limitat de part de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajadores Del Trabajo
  • trabajo del trabajo
  • Trabajo Del Trabajo
  • El trabajo y el Trabajador
  • Trabajo Trabajador
  • trabajo trabajo
  • trabajo trabajo
  • Trabajo de trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS