Transacció econòmica de la Xina

Páginas: 2 (403 palabras) Publicado: 4 de enero de 2014
Transició econòmica de la China


Mao Zedong (Hunan 26 de desembre de 1893 – Pekín, 9 de setembre de 1976).
La República Popular Xinesa va ser establida l’1 d’Octubre de 1949. Durant el períodede 1954 a 1959, Mao va ser President del partit.
En 1958 Mao inicia un pla econòmic presentat com alternativa al model soviètic que es basava en gran part en el desenvolupament de la indústriapesant. Sota aquest model, l'agricultura va ser col·lectivitzada i es va promoure la indústria a petita escala. Mao i altres dirigents, van considerar que podrien accelerar el creixement econòmic establintmetes irreals. A aquest efecte, van moure un considerable nombre de camperols a les acereries, la qual cosa va acabar sent un desastre.
Per altra banda les relacions amb els soviètic van començar adeteriorar-se i Nikita Khrusxov va cancel·lar els acords d'assistència tècnica que havien signat els soviètics. A més a més, es van donar diverses sequeres severes, que van afectar a la produccióagrícola, reduint-la considerablement. La combinació de l'establiment de quotes de producció industrial irreals, la retirada de l'assistència tècnica soviètica, les sequeres, el desplaçament d'agricultors ales fàbriques i una economia que tractava de recuperar en deu anys els desastres d'anys de guerra i caos, van ocasionar la fam més gran de la història recent de la Xina.
Amb Mao l'economiaindustrial xinesa va tenir un creixement impressionant, amb una mitjana de 10% l'any, fins i tot durant la Revolució Cultural. Entre 1949 i 1976 la Xina, el "malalt d'Àsia", es va transformar en una potènciaindustrial molt important, i ho va aconseguir sense explotació ni ajuda estrangera i enmig d'un ambient internacional hostil. La producció agrícola va creixer a un ritme del 3% l'any, una mica més altque el creixement de la població. El 1970 ja s'havia solucionat el problema d'alimentar la població, mitjançant l'economia planificada. Un sistema de producció agrícola col·lectiva que va fomentar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució econòmica Xina
  • Xina
  • xinas
  • xino
  • xino
  • Vocabulario xino
  • Mediambient a Xina
  • Xina Al Sudan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS