Transformaciones agrarias

Páginas: 5 (1019 palabras) Publicado: 24 de abril de 2013
1. Llegeix el text i respon les preguntes:
El futur de la indústria cotonera, diuen, no està no-més en les lleis que regeixen aquesta indústria de primer ordre, sinó que depenen encara més de les lleis generals que serveixen de norma al país, i de la seva riquesa major o menor. (...) Les mesures que ha d’adoptar l’Administració pública s’haurien de dirigir, per tant, a augmentar la producciónacio-nal en general, tenint en compte que la prosperitat
d’un ram qualsevol de la producció està íntimament lligada a la prosperitat de la resta. Cal fer atenció a la situació del camp, ja que la prosperitat de l’agricultura comportarà necessàriament la de la indústria.

Resposta donada per uns industrials guipuscoans, el 1866, a la Comissió per a la reforma aranzelària.
Per què s’afirma enel text que la prosperitat de l’agricultura i la de la indústria estan relacionades?
Perquè si no s’obtenien beneficis en les collites, la indústria no tenia matèria prima per a treballar. Per tant si l’agricultura no obtenia bons resultats, la indústria tampoc.
Quines conseqüències va tenir per a l’economia espanyola del segle XIX aquesta dependència?
Les conseqüències principals eren quequan l’agricultura s’estancava com al segle XIX, les indústries no tenien matèria prima per a produir, cosa que afectava a l’economia perquè com que no hi havia producte, no es podia exportar. Per tant no entrava capital a Espanya, cosa que portava a una crisi econòmica.
Quins factors van generar l’endarreriment del camp espanyol?
Una agricultura poc avançada i el fracàs de la industrialitzacióque va arribar molt tard, per culpa del pobre mercat espanyol, les males comunicacions i l’escassetat de capital.
2. Indica quins van ser els dos grans focus del desenvolupament industrial d’Espa-nya en el segle XIX i enumera les activitats principals de cada zona.














3. Creus que la construcció del ferrocarril va ser una oportunitat per accelerar el procésd’industrialització a Espanya? Argumenta la resposta.
No, la construcció del ferrocarril fa que la indústria s’alenteixi ja que hi ha una llei que determina que tots els ferrocarrils han de passar per Madrid, cosa que alenteix el procés d’industrialització i fa que moltes comunitats costeres busquin la importació de productes d’altres països. Tot i que per les comunitats d’interior va facilitar els intercanvis.4. Respon les preguntes següents:
Quines conseqüències va tenir per al desenvolupament industrial l’aplicació de mesures proteccionistes? ...
Va fer que hi hagués poc capital per invertir, va dificultar l’avenç tecnològic i els preus es mantenien alts, cosa que va fer que la demanda interior fos escassa i predomines la exportació i la importació de productes exteriors.
Qui van ser elsprincipals beneficiaris de les mesures proteccionistes?
Els cerealistes castellans, la industria tèxtil catalana, la mineria asturiana i la siderúrgia basca.

Quina importància va tenir la política aranzelària en l’endarreriment industrial espanyol?
Va crear un feble desenvolupament industrial a causa de l’afavoriment en les exportacions i importacions.
5. Llegeix aquest text i valora el resultatde la reforma fiscal de 1845:
El nou sistema fiscal era més general, just i unifor-me que l’existent fins a l’any 1845. Tot i així la im-plantació de la reforma va ser tardana, insuficient i parcial, perquè només es va actuar sobre els an-tics impostos de producte, però no sobre els nous, que gravaven les rendes de treball, de capital i de societat. A més a més la defraudació en les rendesagràries i en rendiments de la indústria i el comerç van fer recaure una càrrega excessiva sobre l’agricultura i els pagesos a través de la contribució territorial.
J. Cruz: “La Reforma fiscal de Mon-Santillán y su reper-cusión en Navarra”. Fiscalidad y Crecimiento Económico. Universitat de Navarra, 1995.

El resultat de la reforma fiscal va ser un desastre perquè a l’hora d’establir els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Transformaciones agrarias s xix
  • Violencia y transformaciones agrarias
  • Transformaciones agrarias y expansion industrial del s.xix
  • Transformaciones Agrarias En El Siglo Xix
  • Estructura agraria a transformar
  • La estructura agraria a transforma
  • Transformadores
  • Transformadores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS