Tratamientos mecánicos

Páginas: 6 (1365 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2014
Les característiques mecàniques d'un material depenen tant de la seva composició química com de l'estructura cristal·lina que tingui. Els tractaments tèrmics modifiquen aquesta estructura cristal·lina sense alterar la composició química , donant als materials unes característiques mecàniques concretes , mitjançant un procés d'escalfaments i refredaments successius fins a aconseguir l'estructuracristal·lina desitjada .
Un tractament tèrmic és una operació que te dos etapes: escalfament y refredament, que depèn de la temperatura i/o la velocitat de refredament al que estan sotmesos els metalls o altres sòlids que milloren les seves propietats mecàniques, especialment la duresa, la resistència i la tenacitat. Els materials als quals s'aplica el tractament tèrmic són, bàsicament, l'acer ila fosa, formats per ferro i carboni. També s'apliquen tractaments tèrmics diversos als sòlids ceràmics.
Mitjançant la aplicació dels tractaments tèrmics es poden obtenir:
Propietats mecàniques desitjades en les peces tractades.
Fer les peces menys dures per poder mecanitzar-les millor i amb mes facilitat.
Eliminar acrituds de les peces deformades per mecanitzacions en fred .
Eliminació detensions internes creades per els processos de deformació plàstica en fred o per soldadura.
Estructures mes homogènies en peces fetes en els processos de solidificació fora d’equilibri.
Una major duresa y major resistència.
Modificació de les seves propietats físiques y resistència a agents químics.
Per els processos tèrmics podem modificar l’estructura microscòpica del acer, y aquest canvises reflecteixen en el diagrama d’equilibri Fe-C,

O per els diagrames TTT que depenen de escalfament, la velocitat de refredament...


Les corbes vermelles indiquen el temps requerit perquè, fixada una temperatura constant qualsevol (procés isoterm), l'austenita es transformi en una altra fase. Les estructures que es formen també s'indiquen sobre el diagrama.
Les corbes blaves s'obtenenutilitzant una sèrie de provetes d'un tipus d'acer escalfades fins que han arribat a una temperatura major a la temperatura d’austenització i mantingudes en aquesta temperatura el temps suficient perquè en tota la proveta arribi a l'estat austenític.












Cicle tèrmic:

El tractament tèrmic d'un material és un dels passos fonamentals per tal que pugui assolir les propietatsmecàniques per a les quals està creat. Aquest tipus de processos consisteixen en l'escalfament i refredament d'un metall en el seu estat sòlid per a canviar les seves propietats físiques. Amb el tractament tèrmic adequat es poden reduir els esforços interns, la mida del gra, incrementar la tenacitat o produir una superfície dura amb un interior dúctil. La clau dels tractaments tèrmics consisteix en lesreaccions que es produeixen en el material, tant en els acers com en els aliatges no ferris, i tenen lloc durant el procés d'escalfament i refredament de les peces, amb unes pautes o temps establerts.

Exemple de cicle tèrmic
En un cicle tèrmic constata diferents parts importants al qual modifica més o menys el resultat de la peça a tractar :
Velocitat de escalfament (Vc): defineix laprimera pujada de temperatura que varia depenent el tractament tèrmic que s’utilitza.
Temperatura de manteniment (TM): defineix la temperatura que a de arribar.
Temps de manteniment (tm): defineix el temps que ha de mantenir aquesta temperatura.
Velocitat de refredament (Ve): la velocitat de refredament es un dels paràmetres mes importants, ja que depenen la velocitat k va canvia la estructurafinal de la peça.



Els tractaments tèrmics tenen com a objectiu l'estudi de l'efecte de la composició, temperatura, mida de gra i atmosfera del forn d'escalfament, sobre la microestructura i duresa dels acers.

Quadre de resum dels diferents tractaments tèrmics


Els tractaments tèrmics
El tractament tèrmic d'un material és un dels passos fonamentals per tal que pugui assolir les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tratamientos termo mecánicos
  • tratamiento mecánico biologico
  • Tratamiento mecánico de minerales: Preparación mecánica
  • vomito, mecanismo, acto, contenido, complicacion, causa, efecto y tratamiento
  • Tratamiento de los residuos generados en el taller mecanico
  • Tratamiento
  • tratamientos
  • Tratamiento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS