tsunamis

Páginas: 5 (1107 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2013
TSUNAMI?
El terme tsunami es deriva de la paraula japonesa "tsu" que significa badia i de la paraula "nami" que significa ona. El terme va ser adoptat per pescadors nipons, que quan retornaven de la seva tasca a alta mar, es trobaven amb la sorpresa que el litoral estava devastat per aquest fenomen. Per a ells, que estaven a alta mar, un tsunami era gairebé imperceptible, ja que les ones que esgeneren tenen un gran poder devastador només quan estan properes al que és el litoral costaner.

QUE ES UN TSUNAMI?
Un tsunami és una sèrie d'onades procedents de l'oceà que envia grans onades d'aigua que, en ocasions, aconsegueixen altures de 30,5 metres, cap a l'interior.
PER QUE PODEN SER CAUSATS?
Aquests murs d'aigua poden ser causats per un terratrèmol, activitat volcànica, impactesde meteorits en el mar, o fins i tot grans trossos d'illa esllavissant-se al mar. Per al cas més freqüent, els moviments tectònics, els tsunamis són importants a partir de sismes submarins de magnitud de més de 6.4 a l'escala de Richter i són vertaderament devastadors a partir de 7 graus a l'escala de Richter.

ON ES PODEN PRODUIR TSUNAMIS?
Es produeixen a les costes on hi ha moviment de plaquestectòniques o per un terratrèmols, volcans, meteorits en el mar, sismes submarins...
Sobretot al oceà Pacific, que és una zona envoltada per un arc volcànic, cadenes muntanyoses i zones tectòniques, coneguda com el Cercle de Foc, la zona geològica més activa i susceptible de terratrèmols submarins i tsunamis. El mateix succeeix amb l'Oceà Índic i l'Oceà Atlàntic, menys actius i de moment menysproclius als tsunamis.



Tsunamis a Espanya:
Les costes espanyoles estan en el radi d'abast de diversos focus sísmics capaços de generar tsunamis, que, en el pitjor dels casos, provocarien onades de fins a 15 metres d'altura a Huelva i el litoral atlàntic de Cadis, com va passar el 1755, i d'un a dos metres en el mar d’Alboran i les Balears.


EXEMPLES DE TSUNAMIS CONCRETS:

Elterratrèmol més gran registrat al planeta terra que l'home civilitzat recordi, va ser el dia diumenge 22 maig 1960 a les 14:55 pm, a Valdivia, Xile, Sud Amèrica, va tenir una magnitud de 9,5 graus Ricther, amb 37 epicentres i una durada de 10 minuts, es van produir tres Tsunamis.
Aquestes onades gegants que van deformar la costa xilena amb més de 5.000 víctimes fatals, destrucció total de poblats depescadors i les grans onades van arribar fins a Japó i a les costes de Califòrnia, Estats Units on van causar greus danys i la mort a moltes persones.

El sisme de magnitud 9,0 ocorregut el matí del 26 desembre 2004 al Japó va provocar un tsunami que va arrasar amb comunitats costaneres, centres turístics i poblats en dotze països, matant més de 230.000 persones.
Dos terços de les morts van ocórrer ala província d'Aceh, Indonèsia, i van passar dies abans que arribessin a la TV les primeres imatges. Fins i tot llavors, la majoria d'aquestes escenes no mostraven el moment en què va sobrevenir el tsunami, sinó les conseqüències d'aquest: edificis ensorrats, zones arrasades i llargues fileres de cadàvers recuperats.




COM ES POT PREVENIR?
La predicció de tsunamis segueix sent poc precisaperò moltes ciutats al voltant del Pacífic, sobretot al Japó, Xile i a Hawaii, disposen de sistemes d'alarma i plans d'evacuació en cas d'una tsunami perillosa. Diversos instituts sismològics de diferents parts del món es dediquen a la previsió de tsunamis, i l'evolució d'aquests és controlada per satèl·lits.
Si viu a la costa i sent un terratrèmol el suficientment fort per trencar murs, espossible que en 20 minuts es produeixi un tsunami.
Si es alertat de la proximitat d’un tsunami, situat a una zona alta d’ almenys 30 metres sobre el nivell del mar en terreny natural.
La meitat dels tsunamis es presenten, primer, com un recolliment del mar que deixa sec grans extensions del fons marí. Corri, no pari, posis a una zona elevada, el tsunami arribarà a una velocitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tsunamis
  • tsunamis
  • tsunamis
  • Tsunamis
  • tsunamis
  • Tsunamis
  • Tsunamis
  • tsunamis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS