Una princesa en Berlín (català)

Páginas: 6 (1491 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2013
UNA PRINCESA EN BERLÍN

1. FITXA TÈCNICA
Autor: R. G. SOLMSSEN, Arthur
Títol original: A Princess in Berlin
Editorial: Fabula Tusquets Editores
Edició: 11ª edició, juny de 2010

2. BIOGRAFIA DE L’AUTOR

Arthur R. G. Solmssen
Va néixer a Nova York al 1928. Va passar al seva infància a Berlín i l’ adolescencia a les afores de Filadelfia. Es va graduar al Harvard College i va estudiardret a la Universitat de Pennsylvania. És autor de cinc novel·les, dos de les quals, Rittenhouse Square i Alexander’s Feast van ser, en el seu moment, molt celebrades per la crítica nord-americana. Al 1982, Tusquets Editores va publicar Una princessa a Berlín, llibre que va rebre un gran èxit amb el llarg dels anys, i les seves successives edicions, no han fet més que augmentar. Temps de decisió,que es va treure al 1987, és fins avui la seva última novel·la.

3. ANÀLISI DE L’OBRA

3.1. En Peter Ellis, és un nord-americà que arriba a Berlín per poder estudiar pintura, amb els diners ho pot fer possible a causa de la hiperinflació. Allà s’allotja a casa d’un amic que va salvar a la Prmiera Guerra Mundial, anomenat Cristoph Keith. En Cristoph treballa a la banca i es relaciona amb gentde la alta societat, incluint alguns jueus, així que en Peter es presentat a aquesta gent i així aconsegueix un professor de pintura del barri obrer i aprèn atravès de la pintura a contrastar entre les dues classes socials. Peter coneix a Lili von Waldstein, una jove filla del germà d’un prestigiós banquer, de la que s’enamora. Desprès del seu procés d’adaptació, aconsegueix integrar-se en aquestavida, i a poc a poc el seu capital augmenta, a causa d’això es veu involucrat en un assassinat i en conspiracions polítiques, però s’enlliura perquè és estranger, encara que es veu obligat a abandonar el país i retornar al seu.
Al ser un narrador protagonista l’autor comenta l’obra d’una manera subjectiva, però no sempre ho fa, sinò que es limita més a comentar el que passa.

3.2. Peter Ellis.Jove emprenedor estranger, que arriba a ser de la alta societat, i que a la llarga del llibre, apart de la seva passió per l’art i que contradeix el seu pare, s’involucra en problemes politics i es expulsat d’Alemanya per ser considerat perillós.

Cristoph Keith. Va començar a estudiar per a treballar a la banca, però ho va haver de deixar per anar a la guerra on va conèixer en Peter quedesprès de la guerra l’acull a casa seva. El seu germà Kaspar l’assassina junt amb la seva dona, la princesa Helena.
Falke Fritz. És el professor de pintura d’en Peter, viu al barri obrer i malgasta els diners de la seva dona i cunyada en beguda.

Lili von Waldstein. Jove de 17 anys que forma part de la família Waldstein, banquers i que s’enamora de Peter.

Princesa Helena. Una princesa austríacaque va estar casada amb un príncep, que va morir als pocs mesos lluitant a la guerra. Desprès coneix en Cristoph i s’enamora d’ell i es casen, però els dos moren assassinats per Kaspar.

Kaspar Keith. És el germà d’en Cristoph, pertany a les Freikorps i és un malalt del Partit Nazi, fins i tot arriba a matar el seu germà per demostrar que no havia traicionat els nacionalistes.

3.3. WalterRathenau. Industrial, polític, escriptor i home d'estat alemany, ministre d'exteriors alemany durant la República de Weimar. Assassinat per alguns nacionalistes, per firmar un acord amb l’URSS, per establir diplomacia.

Adolf Hitler. Polític i principal ideòleg del nacionalsocialisme d'origen austríac. Escollit democràticament Canceller d'Alemanya, però progressivament va anar eliminant elsmecanismes de separació de poders dins de l'estat alemany aglutinant-los en la seva persona i esdevenint de facto un dels dictadors més poderosos del segle XX.

Friedrich Ebert. Polític alemany, President d'Alemanya del 1919 al 1925. Va tindre una intensa activitat sindicalista a Bremen, on esdevingué militant delPartit Socialdemòcrata d'Alemanya. Va ser escollit diputat al Reichstag. Iniciada la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajo "una princesa en berlín" català
  • Una princesa en berlín
  • Una Princesa En Berlin
  • Una princesa en Berlín
  • UNA PRINCESA EN BERLÍN
  • Una princesa en berlín
  • Sinopsis una princesa en berlin.
  • Una princesa en berlin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS