Unitat 3 Les Forces Socials

Páginas: 8 (1943 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2015
FONAMENTS DE LA SOCIOLOGIA
Bloc 2: Condicions històriques i socials d’aparició de la sociologia

La sociologia és una forma de coneixement que apareix en un espai i un moment determinat. De fet, si no haguessin aquestes dues condicions, la sociologia no existiria. És l’entorn social qui la produeix.

Unitat 3: les forces socials. La revolució científica, capitalista i francesa.
Unitat 4: lesforces intel·lectuals en el naixement de la tª sociològica: “l’eclosió de la modernitat”.

Le forces socials i intel·lectuals van lligades, en tant que la sociologia es defineix com un saber científic. Per tant, analitza els fenòmens de manera objectiva, és a dir, al marge de tots els perjudicis. (referència al “dimoni campa entre nosaltres”. Quan desapareix això, és quan es pot fer sociologia).La sociologia no va sorgir de les acadèmies ni de les universitats, sinó al marge de tot el mon acadèmic. Per aquesta raó va tenir poc reconeixement en els seus inicis, de manera que explicava les desigualtats en moments crítics.
Des del seu origen, utilitza:
La temàtica transversal a les teories sociològiques clàssiques.
La qüestió social designa la contradicció constituent en les societatscontemporànies occidentals i que tensa tota la vida social. Es troben dos elements de la qüestió social:
1) La llibertat com a característica substancial de tots les individus i la igualtat com a dret natural de la igualtat. Després de la Revolució francesa, el canvi més important va ser la nova concepció de que totes les persones siguin iguals, tant el rei fins el camperol més pobre. Això va ferque es desenvolupés la idea de la revolució com a tal.
2) L’economia que va sorgir en aquell moment va ser el capitalisme, que es el sistema que implica la dosis més altes de desigualtat.
Per tant, la vida social a partir de la Revolució Francesa es caracteritza per constants conflictes socials que es basen en aquesta contradicció i produeixen unes tensions que continuen en l’actualitat.Justament en el nus d’aquest conflicte apareix la sociologia per explicar aquesta contradicció.
La qüestió social és la distància (que bé es pot eixamplar o reduir) entre les constitucions democràtiques i la realitat desigual de la vida social. És en aquesta qüestió on apareix la sociologia. L’origen de la sociologia és un origen humil a diferència de l’antropologia, per exemple, que té origen en elinterès dels grans estats imperialistes d’establir mecanismes de control sobre les cultures colonialitzades. La manera d’elaborar la dominació social és entendre com funciona, mentre que si no s’entén com funciona la cultura o la ètnia s’extermina.
En el cas de la sociologia neix en les societats que diuen que són democràtiques i que es basen en la igualtat i llibertat, mentre que durant lesrevolucions polítiques, les quals justament apel·laven aquests principis, no tenen res a veure amb la teoria. Per tant, la sociologia implica el qüestionament del sistema.
El gran desafiament de la sociologia és respondre a la pregunta:
“és possible que un ordre democràtic articuli el desenvolupament de les complexes societats capitalistes?”
Aquesta qüestió implica una contradicció molt gran en eltema de l’economia i els valors morals, però la qüestió social es pot trobar en altres àmbits com en el sexisme. En el mateix moment en el qual Rousseau apel·lava a la igualtat de tots els éssers humans i al dret natural des del camperol fins al rei, també era un gran misogin, ja que ni tan sols considerava éssers humans a les dones. També es pot trobar aquesta contradicció en el tema del racisme, ladiscriminació als homosexuals....etc.
Totes aquestes contradiccions es poden resumir en què si tots som éssers humans iguals, com pot ser que un determinat col·lectiu amb una determinada característica diferent ni s’accepti ni es toleri? Això genera molts conflictes, que moltes vegades s’amaguen i es tapen per no haver d’arreglar-los.


Unitat 3. LES FORCES SOCIALS
1) El context històric...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • UNITAT 5 socials mireiaa
  • Socials 3 Eso
  • socials tema 3 4t eso
  • Recuperacion de salesians socials 3 eso
  • 69179350 UNITAT 3
  • ESQUEMA SOCIALS TEMA 3
  • Unitat Didàctica De Ciencies Naturals I Socials
  • Unitat Didàctica Socials

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS