uytfgh

Páginas: 11 (2576 palabras) Publicado: 28 de septiembre de 2014
El S.XVIII. LA REVOLUCIÓ FRANCESA
La demografia i l’economia al segle XVIII
L’estancament de la població
La demografia de l’època agrària o preindustrial es caracteritzava per una alta natalitat, però també per una mortalitat elevada,especialment infantil. La població creixia a ritme molt lent. Periòdicament hi havia morts catastròfiques(manca d’aliments, epidèmies, guerres)que provocaven unadisminució brusca de la població. La població estava estancada.
El camp: l’agricultura i el règim senyorial
La societat de l’Antic Règim era fonamentalment agrària. Es tractava d’una agricultura amb una productivitat molt baixa, a causa de l’endarreriment tecnològic. Per altra banda, es practicava una agricultura de subsistència, amb la qual es produïa per a l’autoconsum de les famíliespageses.
Un alter factor que no afavoria la modernització de l’agricultura era el manteniment del règim senyorial(camperols paguen molts impostos a la noblesa i Església).
La ciutat: activitats preindustrials i comerç
A les ciutats predominaven els petits tallers artesans, agrupats en gremis. Durant els segles XVII i XVIII van aparèixer les manufactures: grans instal·lacions industrials queutilitzaven molta mà d’obra assalariada. Tot això tenia una baixa productivitat(manca d’inversió, ús escàs d’energia,limitada divisió de treball).
La societat i la política al segle XVIII. La Il·lustració
La societat estamental i l’absolutisme
La societat continua dividida en estaments, grups socials legalment desiguals. Hi havia dos estaments privilegiats: noblesa i clergat(no paguenimpostos,monopolitzen els càrrecs polítics i militars,posseeixen grans extensions de terra i viuen de les rendes que generen) i un estament sense privilegis: tercer estat o estament popular.
Les persones pertanyien a un estament per naixement, de manera que un noble ho era perquè els seus pares ho havien estat. L’estament eclesiàstic era l’únic en què la condició dels seus membres no venia donada pel naixement.
Ales ciutats hi havia la burgesia(comerciants i financers que s’havien enriquit), els menestrals o artesans(coneixien un ofici i disposaven d’un negoci propi) i també hi havia una presència significativa de sectors pobres i marginats.
Des del punt de vista polític, es mantenia la monarquia absoluta: el rei, que ho era per desig diví, detenia la sobirania i imposava la seva autoritat sobre elshabitants del regne(súbdits).

La Il·lustració
Es caracteritza per una visualització racionalista i crítica de la natura, de l’home i de la societat. Anteposaven l’ésser humà i la seva capacitat racional a tot, criticaven les explicacions de caràcter religiós i creien que totes les coses es podien explicar mitjançant la raó. Alguns monarques absoluts van seguir algunes idees de la Il·lustració.D’aquesta manera, va aparèixer el despotisme il·lustrat (construcció d’obres públiques, foment de l’agricultura, reforma de l’administració de l’Estat, codificació de les lleis, reforma de la justícia...)

El liberalisme polític. La independència dels EUA
El liberalisme polític
Les idees il·lustrades van donar lloc al liberalisme polític. El primer teòric del liberalisme va ser l’anglès JohnLocke, que en les seves obres va afirmar que totes les persones tenen uns drets naturals, com ara la vida, la llibertat i la propietat.
A la França de la segona meitat del segle XVIII, el baró Montesquieu va formular la teoria de la divisió de poders: legislatiu, executiu i judicial, han de dependre de persones o institucions diferents, per controlar-se i contrapesar-se entre ells i evitar abusos.Jean-Jacques Rousseau: l’Estat s’havia de fonamentar en un contracte social en què participessin tots els habitants d’un país(ciutadans). Això es concretava en el principi de la sobirania nacional: tots els ciutadans tenien poder de fer les lleis, i la seva voluntat decidia la forma de govern d’un país i designava les persones encarregades d’exercir-lo.
La independència dels Estats Units
El 4...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS