Valenci

Páginas: 5 (1123 palabras) Publicado: 20 de abril de 2015
Poesia (Postguerra- anys 70)

Descriu les tendències més rellevants de la poesia en el període que va des de la postguerra fins a finals dels anys 70.

La poesia de la postguerra fins a finals dels anys 70 es caracteritza per comprendre diverses tendències durant aquest període.
Primerament, continuà amb les tendències anteriors a la guerra: la poesia simbolista influenciada per Carles Riba, quees caracteritza pel poder suggeridor, el rigor formal i l’angoixa vital; i, d’altra banda, la poesia avantguardista on hi destaquen Josep Palau i Joan Brossa (qui va conrear formes poètiques clàssiques amb elements visuals atrevits), que experimenta amb el llenguatge i amb la presència de recursos visuals.
Als anys 60, Salvador Espriu i Pere Quart, canvien al realisme social, caracteritzat peruna descripció de la realitat amarga de la guerra i de la postguerra, que esdevenia de vegades narrativa i que va dirigida a tota la societat, on denuncien les injustícies i emanen llibertat amb un poeta que assumeix el destí del poble.
Amb aquest esperit naix un grup de cantants, Els Setze Jutges, que influïts per cantautors francesos, van gravar discos, van fer concerts multitudinaris i van serperseguits per la censura a causa de la intenció política de les seues cançons. Cal destacar-hi Raimon, Lluís Llach o Maria del Mar Bonet entre altres, que cantaven cançons i difonien la poesia clàssica. Açò es conegut com la Nova Cançó.
Als últims anys de franquisme i la transició destaquen poetes joves que rebutgen el realisme i experimenten amb el llenguatge. La poesia no es només comunicació,sinó alquímia.
























Salvador Espriu

Explica les característiques més importants de la producció poètica de Salvador Espriu.

Salvador Espriu (Santa Coloma dels Farners, 1913 - Barcelona, 1985) va evolucionar paulatinament des de l’existencialisme dels anys 40 i 50 on plorava la mort dels éssers estimats i del país i veu la pàtria com un cementeri per on passeja perdut, fins auna poesia més realista a partir de 1960 amb la publicació de “La pell de brau”, on la guerra entre germans i la demanda de pau apareixen envoltades amb una simbologia d’origen hebraic i el poeta hi apareix implicat en les aspiracions del poble.
D’aquesta manera podem dir que la seua obra està caracteritzada per la densitat i l’hermetisme amb símbols procedents del món antic (grecollatí i bíblic)com Sepharad (nom hebreu d’Espanya) o Sinera (El país de la llibertat perduda). També hi apareixen mots que per repetició esdevenen símbols amb un significat abstracte de la mort (marbre, pedra) i la llengua (mot, llavis). Tot açò barrejat amb un predomini del pessimisme atenuat amb la ironia i la sàtira procedent de la recreació mitològica. (s’utilitza per satiritzar, denunciar i moralitzar)Per concloure, els temes més recurrents que utilitza Salvador Espriu a la seua obra són la mort dels éssers estimats, la de la llengua i la del país i el compromís del poeta amb el seu poble.




























Miquel Martí i Pol

La poesia de Miquel Martí i Pol ha aconseguit un gran ressò social, explica-ho i raona-ho.

Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929 - Vic, 2003) ha aconseguit ungran ressò social especialment entre els lectors més joves. La seua obra ha tingut gran difusió gràcies a la col·laboració amb cantautors com Lluís Llach o Maria del Mar Bonet.
Aquest ressò social té molt ha veure amb fets que han marcat la seua vida.
Primerament el lligam nadiu que l’uneix al poble i que l’ha fet popular al seu entorn u a més la seua condició obrera, l’ajudaren a connectar amblectors conscienciats amb la realitat obrera durant els anys 60 i 70. A açò cal sumar-li les conseqüències de l’esclerosi múltiple que el va deixar greument impedit suscitant onades d’empatia i solidaritat. No cal oblidar que els seus poemes descriuen la realitat d’autèntics “herois” de la vida quotidiana com jubilats o mestresses de casa que són “la seua gent”.
Per concloure, podem afirmar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Valencia
  • valencia
  • Valencia
  • valencia
  • valencia
  • Valencià
  • Valencias
  • Valenciá

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS