Vals

Páginas: 5 (1064 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2013
EL VALS

Anna Marquès
Cristina Moreno
Andri Pomazansky
Marina Quel
Melanie Roca
Farah Sheikh
1r batx. B

LA HISTÒRIA DEL VALS

Originàriament, el vals, en alemany Walzer, que significa girar, deriva de els Ländler, danses muntanyeses i rústiques del sud d'Alemanya i d'Àustria, ballades, ja en els segles XII i XIII, en un lent compàs de tres temps, que feia girar a les parelles en ellloc.

El Ländler es va estendre per gran part d'Europa durant el segle XVIII; però unicament en ambients rurals, ja que com ball "seriós" estava molt mal vist, i, igual que altres danses camperoles, era repudiat per la alta sociedat, però amb la revolució ideològica de finals del segle XVIII, passa a ser ballat per la burgesia i la noblesa als salons més prestigiosos d' Europa.

Amb laintroducció del Ländler en l'ambient urbà de Viena i altres ciutats, es produeix una transformació, convertint en el vals que modernament coneixem com vals vienès. Va mantenir el tempo ternari i la seva peculiar forma de ballar donant girs, però també es va introduïr un major refinamient de les formes, seguit d'una reforma estructural.

El nou vals, que neix com a conseqüència dels canvis produïts enel món occidental, ja estava preparat per conquerir les sales de ball més exquisites de tot el món. Aquest moment, quan ja es posa fi a la etapa absolutista i la burgesia passa a adquirir un paper molt important a costa de la noblesa, l'aparició del vals en l' alta societat és la major revolució de tota la historia dels balls. Que un home abracés a una dona per la cintura i ballessin tots dos caraa cara, en posició tancada, era una cosa mai vist entre gent educada.

Las primeres melodies de vals vienès daten de 1770. Va ser introduït a París al1775, però va transcórrer un cert temps fins que va arribar a ser popular. En 1813, Mr Byron va condemnar el vals vienès per ser un ball immoral. En 1816 el vals vienés va ser acceptat de nou a Anglaterra, però encara hi havia cert rebuig cap a ellen alguns sectors. En 1833, un llibre de "bona conducta" va ser publicatper la senyoreta Celbart, i, d'acord amb aquest, només es permetia a les dones casades practicar aquest ball. Ella el va anomenar "a dance of too loose character for Maidens to perform" (un ball massa immoral per ser ballat per senyoretes).

El vals vienès deu el seu desenvolupament a tres músics austríacs, Johann Strausspare, Josef Lanner i Johann Strauss fill (a qui van anomenar com Schani , per distinguir-lo del seu pare), els quals li van donar la seva típica forma vienesa i seductora.Amb les seves creacions, el vals va aconseguir una popularitat sense precedents en tot el món.

Però és potser "El Danubi Blau", creada el 1867 per Strauss fill, l'obra mestra del vals vienès. Una impresionant obra de la qual,en el mateix any, es van editar més d'un milió d'exemplars.

Una forma més serena del ràpid vals vienès es desenvolupa en América al voltant de 1870. Originalment rep el nom de Boston i es caracteritza per la seva lentitud. Això va permetre als ballarins introduir un nou repertori de figures i elements que no eren possibles d'executar amb els ràpids "vienesos".

TIPUS DE VALS

El vals és unelegant ball de saló i una dansa tradicional de ritme lent. Té un caràcter ternari (normalment escrit en compàs 3/4) i l'accent (o ictus musical) recau en el primer temps. És un ball de parella, en el qual en el primer temps s'obre diagonalment una cama, en el segon l'altra se li ajunta unint de nou els peus, i en el tercer temps es fa un petit pas sense desplaçament amb el primer peu. Després esrepeteix el mateix començant amb l'altre peu.

No hi ha coincidència en quant al seu origen. Uns l'atribueixen a una dansa del del segle XVIII, anomenada ländler, que ballaven els pagesos d'Àustria i del sud d'Alemanya. Altres, a una dansa italiana de fa més de quatre segles, anomenada volte.

Són molt famosos els valsos vienesos dels membres de la família Strauss, i també l'homenatge que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vals
  • Vals
  • Vals
  • Vals
  • VALS
  • Valses
  • VALS
  • El vals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS