Vila romana Torre Llauder - Mataró

Páginas: 2 (403 palabras) Publicado: 1 de junio de 2014
La Vil·la Romana de Torre Llauder. Aquest conjunt arqueològic està situat dins del terme municipal de Mataró, al lloc conegut com el “Pla d’en Boet”, a l’avinguda del President Lluís Companys. Quedaal costat esquerre de la sortida de l’Autopista C-32 i de la carretera N-II, direcció Mataró. Durant tot l’any es fan visites guiades tots els dissabtes excepte festius.
La vil·la fou fundada durantla primera època imperial, al segle I aC, i remodelada als inicis del segle III dC, època en què va assolir la màxima esplendor, i a la qual pertany una rica decoració de mosaics i marbres, amb restesd'estucs¹ i pintures. Probablement era la residència d’una família rica i acabalada ja que s’hi va trobar una inscripció que la relaciona amb Caius Marius Aemilianus, fill de Lucius, de la tribuAniensis, aristòcrata de Bàrcino, amb propietats a Iluro. La vil·la va ser utilitzada fins a l'alta edat mitjana.
El jaciment va ser descobert l’any 1961, però es tenien indicis de restes arqueològiquesa la zona des del segle XVIII. Per això l'any 1964 va ser declarat Zona Arqueològica d'Interès Nacional i més tard, Bé Cultural d'Interès Nacional. Tot i així sembla que en els treballs d'urbanitzacióde la zona, l'any 1970, es destruí una part de la vil·la, en enderrocar-se la torre Llauder, del segle XVI, i la residència de la família, reformada al s.XVII, que també va ser enderrocada. Alrecinte es conserva l'escut d'armes de la porta principal de la Torre Llauder.
El jaciment durant anys va restar en mal estat, sense cap tancament ni protecció, fet que va contribuir a la seva degradació iespoliació. L'any 1978, amb la intervenció de l'Ajuntament de Mataró per construir un mur, es va aconseguir finançament del Ministerio de Obras Públicas. El Clos Arqueològic es va inaugurar el juliolde 1980.
Actualment el jaciment de Torre Llauder té un programa que, entre altres, consta d’una visita guiada que realitza un arqueòleg. Actualment el consistori disposa d'un Pla Director que té...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Torre llauder mataró
  • Te Matare
  • VILER
  • La torre
  • Torres
  • Torres
  • Torres
  • Torres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS