Violí 2

Páginas: 7 (1533 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2012
Llengua escrita/Comprensió lectora

Activitat 1 - Llegeix aquest text i fes les activitats posteriors:

ELS CASTELLS
Els primers castells a l’alta edat mitjana van ser en general unes construccions molt simples, sovint de fusta (de troncs) fins entrat el segle XI. A partir del segle XI, als Regnes i terres dels reis d’Aragó s’hi van construir generalment de maons i de pedra, i en seglesposteriors es van construir de pedra picada.
L’estructura dels castells va ser generalment la següent: entorn d’un pati interior es disposen unes construccions massisses, que, per l’exterior, presenten una o diverses torres adossades. Els castells no oferien obertures baixes, que haurien tingut l’inconvenient de ser fàcilment accessibles a l’enemic en cas d’un atac sobtat. El lloc on s’havia deconstruir el castell era escollit segons les necessitats de la defensa, en llocs enlairats que dominen l’entrada de les valls.
L’element primordial d’un castell era la torre. Hi havia torres cilíndriques i torres quadrades. En general, la torre cilíndrica era la preferida per a la part central del recinte i la torre quadrada per als murs exteriors. La torre representava el poder senyorial.
Uncastell podia ser definit com el conjunt d’un mur i d’una torre. La torre, quan era única, solia presentar per dins diverses sales de reduïda extensió. El mur encerclava un espai entorn de la torre que rebia el nom d’ albacar, pres sens dubte de l’àrab.
Després s’anirien afegint, al mur i la torre, altres construccions, destinades a l’allotjament dels soldats i del bestiar. Més tard, el castells’ampliaria amb la sala, també anomenada palau, en la qual el senyor exercia les funcions de la seua jurisdicció feudal i celebrava banquets i festes de diversa mena.
La sala o palau, la torre de l’homenatge i la capella solien ser tres edificis distints, deixant entre ells una plaça més o menys espaiosa: la plaça d’armes.
Un castell s’havia d’adaptar al terreny sobre el qual es trobava bastit,sovint ben irregular i abrupte. Amb el temps les muralles tendirien a duplicar-se i fins a triplicar-se, amb l’objectiu de posar obstacles contra tot possible atac. Els recintes que quedaven entre aquelles muralles dobles o triples s’anomenaven sobirà, el de dalt, i jussà, el de baix. Si el terreny ho permetia, s’obrien, al peu de la muralla exterior i resseguint-la tota, els valls o fossats, queno solien portar l’aigua si no és que el castell es trobés bastit prop d’un riu, cosa no gaire freqüent, ja que solien trobar-se damunt d’alguna altura. Si el riu passava arran de muralla, es feia servir el mateix riu per fer de vall o fossat.
Text adaptat de Jesús Ernest Martínez Ferrando

A- Encercla la resposta correcta.
1. Com eren els primers castells fins al segle XI?
a) De maons ide pedra.
b) De fusta.
c) De metall.

2. Per què els castells no tenien obertures baixes?
a) Perquè podia entrar-hi aigua.
b) Perquè no hi entrés el sol.
c) Perquè els enemics hi podrien entrar fàcilment.

3. L’element més característic d’un castell i que representava el poder senyorial era:
a) El mur.
b) La torre.
c) La sala o palau.
d) La plaça d’armes.

B- Relacionaamb una fletxa els mots de l’esquerra amb la seua definició de la dreta:
4. El vall o el fossat a) Recinte entre muralles superiors o de dalt.
5. El sobirà b) Recinte entre muralles inferiors o de baix.
6. L’albacar c) Obertura al peu de la muralla.
7. El jussà d) Espai entre el mur i la torre.
8. El banquet e) Lloc destinat al culte religiós.
9. El bestiar f)Menjada per a molts convidats.
10. La capella g) Conjunt d’animals.

Activitat 2 - Llegeix els textos següents, i després escriu a la dreta del quadre posterior la lletra del text que correspongui d’acord amb la seua intencionalitat. En un dels apartats, has de posar-hi dos textos.

Textos:
a) Van veure les cabanes, així com tot el que hi acostumava a haver en aquells poblats: munts de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • violi
  • Violi
  • Arc Violi
  • El violi d'auschwitz
  • Violi Auschwitz
  • el violí d'Auschwitz
  • El violi d'ausbich
  • El violí d'Auschwitz

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS