Violencia domestica

Páginas: 29 (7150 palabras) Publicado: 6 de junio de 2013

2. MARC TEÒRIC I MARC NORMATIU
El concepte de violència masclista s’utilitza per definir l’agressivitat física, psicològica, sexual i econòmica que l’home exerceix sobre la seva parella o ex parella sentimental femenina.
Segons la llei 5/2008 del 24 d’abril del dret de les dones per eradicar la violència masclista, s’entén per violència masclista aquella que s’exerceix contra les dones, coma manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones, i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, intimidacions o coaccions, tingui com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat.
Els diferents tipus deviolència que fa referència la llei 5/2008 del 24 d’abril del dret de les dones per eradicar la violència masclista són la violència física, psicològica, sexual i econòmica.
En els últims anys s’ha produït un canvi pel que fa al concepte de violència masclista i això ha repercutit en els serveis, fent-se més visibles i integrant-se en la comunitat. És el cas dels serveis d’acolliment irecuperació, el que abans s’anomenaven cases d’acollida, oferien una atenció basada en la protecció, situant-se des d’una visió més assistencial i considerant la dona com a víctima. Progressivament han esdevingut serveis que parteixen del reconeixement de les seves capacitats, potenciant la pròpia autonomia.
Actualment, segons l’article 58.1 de la llei 5/2008 del 24 d’abril del dret de les dones pereradicar la violència masclista, els serveis d’acolliment i recuperació són serveis especialitzats, residencials i temporals, que ofereixen acolliment i atenció integral per a possibilitar el procés de recuperació a les dones i a les seves filles i fills dependents, que requereixen un espai de protecció a causa de la situació de risc motivada per la violència masclista.
Així doncs, trobem que la lleien qüestió intenta eradicar contra aquesta violència cap a les dones, i també protegeix als serveis de caràcter públic.
3. DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA
3.1. DEFINICIÓ
La violència domèstica no sempre resulta fàcil de definir o reconèixer. En termes generals podríem designar-la com l’ús deliberat de la força per a controlar o manipular a la parella o a qualsevol persona. Es tracta de l’abúspsicològic, sexual, físic... Succeeix entre persones relacionades afectivament, com ho són el marit i la dona o adults contra els menors que conviuen a una mateixa casa.
La violència domèstica no és solament un abús físic, els cops o les ferides. Són encara més terribles la violència psicològica i la sexual, pel trauma que causen. Hi ha violència quan s’ataca la integritat emocional o espiritual d’unapersona.
Hi ha dones que s’avergonyien del que els hi succeeix i, fins i tot, arriben a creure’s mereixedores dels abusos. Per això prefereixen mantenir-ho en secret i així, aquesta situació pot allargar-se durant anys. Els que maltracten a les seves víctimes ho fan d’acord amb un patró d’abús psicològic. Igual que el cas de l’alcoholisme, el que colpeja a una dona o la maltracta psicològicament osexualment, la primera cosa que farà és negar-ho.
La intimidació és també un abús. Moltes dones no s’atreveixen a parlar, per les amenaces que els seus marits o companys llencen contra elles. Una altra forma dins d’aquest patró d’abús psicològic és fer culpable a la víctima, la dona.
Hi ha alguns estudis que diuen que tant l’addicte a qualsevol droga com l’abusor, sempre tenen excuses i fanculpable a una altra persona.

3.2 EVOLUCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE 1
Les primeres denúncies que senyalen el matrimoni com un espai perillós per a les dones, sorgeix al segle XIX a partir de les reformes socials desenvolupades a Gran Bretanya (exemple: primera llei del divorci al 1857 entre d’altres). Les feministes del segle XIX i la denominada Primera Onada del Feminisme (1850 – 1950) ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Violencia Doméstica
  • Violencia Domestica
  • Violencia domestica
  • Violencia Domestica
  • Violencia Domestica
  • Violencia Domestica
  • Violencia Domestica
  • Violencia domestica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS