Volcans i Terratremols

Páginas: 3 (710 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2011
VOLCANS, TERRATRÈMOLS I SERRALADES
És evident que la distri-
bució dels volcans que
ens mostra la primera
imatge té molt a veure
amb la distribució dels
terratrèmols que apareix
ala segona fotografia.
Allà a on hi ha una fila de
volcans, com per
exemple la costa est de
l’Àsia, és on s’enregistren
més moviments sísmics com els terratrèmols, tant a l’escorça continentalcom a l’escorça oceànica. Això mateix passa a la costa oest de l’Amèrica del Nord, Central I del Sud, I verticalment a la meitat est del continent africà.
Aquest mapa que hi ha a la pàgina següent ensmostra per on passen les principals dorsals oceàniques del nostre planeta. Les dorsals oceàniques són punts d’expansió oceànica que es troben al límit de les plaques tectòniques. Quan alguns punts dela dorsal oceànica emergeixen del mar, diem que són illes o arcs insulars, de tipus volcànic.

La dorsal oceànica que travessa l’oceà Atlàntic, de dalt a baix, coincideix perfectament amb els puntsde distribució dels terratrèmols de la segona imatge de la primera pàgina, però en canvi, si la comparem amb la foto de la distribució dels volcans (els punts verds de la primera imatge), veurem queno coincideix. Això ens indica, doncs, que la dorsal de l’Atlàntic està submergida, és una zona de alta activitat sísmica que no emergeix de l’aigua, i per tant, no hi ha volcans (més que a l’alçadade l’estat espanyol, i a l’alçada de la meitat del continent africà).
Observem aquest mateix fenomen en la dorsal que travessa el continent africà en direcció la Índia i Austràlia. Aquesta dorsalcontinua cap a la costa est de l’Àsia però desapareix perquè emergeix del mar, i es converteix en un arc insular volcànic (la coneguda zona de risc del Japó).
El mapa que hi ha a la pàgina següent ensmostra les principals fosses marines (o fosses oceàniques) de la Terra. Les fosses marines es troben a la vora dels grans relleus continentals o de grans arcs d’illes, sovint volcàniques. Les fosses...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • terratrèmols
  • terratrèmols
  • Volcans
  • Volcans
  • Els Volcans
  • BIOLOGIA Volcans
  • Els Volcans
  • treball de volcans

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS