Yadira

Páginas: 4 (838 palabras) Publicado: 10 de abril de 2012
Joanot Martorell va néixer a Gandia (València) aproximadament en 1414 i va morir en 1465.
Els seus pares, Francesc Martorell, (Jurat de València, que va estar al servei del rei Martí l'Humà), iDamiata Mompalau, van tenir molta descendència entre la qual Joanot era el segon, Damiata i Isabel (primera esposa d'Ausias March, morta en 1439, senyora del castell i la Vall de Xalon), Galceran (ciutadàde València), Joan Jofre i Jaume (que van ser donzells) i Aldonça.
Martorell va obtenir el càrrec de procurador de Denia i Xàbia, va viatjar molt per tot Europa, es diu que va visitar l'Orient, isegons els escrits històrics en 1438 va estar a Anglaterra, el 1443 a Portugal i els anys 1442 i 1454 a Nàpols.

Martorell va escriure moltes cartes i un relat de novel cavalleresca i tractat teòricsobre la cavalleria sota el títol "Guillem de Varoic", però l'obra que el va immortalitzar va ser "Tirant lo Blanch", catalogada com la primera gran novel moderna, per la seva riquesa de procediments irealisme. És una obra original, sorprenent, de gran narrativa i exuberant imaginació, pròpia d'un gran escriptor que ha llegit i viatjat molt. Miguel de Cervantes a El Quixot la va qualificar de:"Pel seu estil és aquest el millor llibre del món".

El crític Martí de Riquer opina que "on el Tirant lo Blanc és inoblidable i manté uns valors que rep agradablement el lector modern és quan JoanotMartorell, fa parlar els seus personatges, allunyant tota retòrica, en un diàleg breu, tallant i familiar".

La novel.la està basada en gents d'heroïcitat i llegenda. Està protagonitzada per Tirantlo Blanc, personatge novelesco fill de Blanca, descendent del Duc de Bretanya i senyor de la Tirania, propet d'Anglaterra. La història es desenvolupa per Europa, per la Mediterrània i perConstantinoble.
Com la majoria dels escriptors de la seva època, Martorell ressalta que la seva obra havia estat escrita en "vulgar" llengua valenciana, la normal i usada en terres valencianes. (Això de vulgar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Yadira
  • Yadira
  • Yadira
  • TAREA YADIRA
  • Yadira Legorreta
  • Tarea la Yadira
  • Yadira
  • Yadira

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS