Yellowstone

Páginas: 6 (1500 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2011
Resum del vídeo: “Volcán Yellowstone”

El parc nacional de Yellowstone es troba a Wyoming. És un dels llocs més actius geològicament del món. Cada any hi ha més de 5.000 terratrèmols. Té més guèisers i fonts termals que totes les que hi ha el món justes. És un dels llocs més perillosos del món. Tres milions de turistes el visiten cada any. Està situat a 240 metres d'altitud a una apartadameseta de Wyoming fins a entrar a Montana. Té una superfície de 5.600 km2. Té una longitud de Nord a Sud de 100 km i de 90 km d'Est a Oest. A més es troba sobre una de les estructures geològiques més estranyes i perilloses del món.
La història geològica de Yellowstone es remunta a la formació del continent americà. Algunes de les roques que es troben al parc daten de fa 2.800 o 3.200 milionsd'anys, de les més antigues del continent. Té 4.000 km de rius, més de 300 cascades i la major concentració de fumeroles, guèisers, unes 10.000 en conjunt.
El Old-Faithful, és una de les pistes clau per a descobrir el passat del parc. Està situat al oest del parc. Aquest guèiser provoca una erupció cada 90 minuts que expulsa milers de litres d'aigua bullint. Dins del guèiser hi ha un complexsistema de túnels ple de coves, conductes i constriccions. L'aigua de pluja que satura el terreny del voltant del guèiser lentament omple les reserves subterrànies. Les roques calentes escalfen l'aigua que sorgeix a partir d'una petita esquerda d'uns pocs centímetres. Això fa que la pressió baixi a la cambra d'aigua i en un moments milers de litres del líquid es converteixen en vapor d'aigua i surtendisparats cap al cel. L'Old-Faithful, és un clar indicador de que les roques de sota la superfície terrestre estan molt calentes.
Els científics han trobat proves d'un violent passat a 54km al Sud-Est de les fonts a les ribes d'un llac anomenat Indian pons.La roca sòlida està formada per milions de grans de sorra. Un anàlisi microscòpic demostra que s'han unit degut a processos químics i a lapressió que hi ha sota la superfície terrestre. Fa 3000 anys la pedra va ser escopida pel guèiser. Hi havia aigua bullint, fragments de roca i fang sortint disparats cap amunt almenys a uns 1000 o 2000 metres. Aleshores, en algun moment, començarien a caure. Indian ponds és el cràter que va deixar aquell guèiser. Però al llac Yellowstone hi ha un cràter encara més gran. S'ha calculat quel¡expulsió va tenir lloc fa uns 13.000 anys. Va estar explotant al voltant del llac fins fa 3.000 anys, és a dir, durant uns 10.000 anys.
Es recullen bombolles de gas del llac abans de que surtin a la superfície i es barrejin amb l'aire. L'anàlisi d'aquests gasos revela que hi ha CO2, SO2 i SH.
Al voltant de les fonts termal es troben cristalls de quars que es formen amb el refredament lent de lalava. Així doncs, aquests cristalls són una prova molt important de que sota aquestes fonts hi ha un volcà.
Per intentar predir quan entrarà el volcà en erupció els científics estudien el seu passat geològic. Antigues puntes de fletxa indica que els natius Nord-americans hi van viure fa 11.000 anys i les seves llegendes explicant els nombrosos terratrèmols van passar de generació en generació.Al 1860 van trobar que les corrents de lava i les bosses d'aire calent eren signes d'activitat volcànica. El Yellowstone és el volcà més actiu del món però la gent a simple vista no pot veure el cràter. Per això, els científics van haver de buscar-lo. En un bosc van trobar la única vegetació que pot créixer en un sòl ple de riolita ( roca que es forma en el volcans). La lava de riolita creaerupcions molt violentes. Els científics han buscat lluny del parc, a una vall anomenada Meadow crrek. Al penya-segat del riu es pot veure una capa de roca fosca. Aquest està formada per obsidiana que es crea quan les cendres i els gasos de l'erupció es refreden ràpidament degut a la pressió. Estudiant la composició mineralògica de les cendres s'ha vist que prové de l'explosió volcànica del parc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • yellowstone
  • yellowstone
  • Yellowstone
  • Yellowstone
  • Yellowstone
  • yellowstone
  • Yellowstone
  • Volcan En Yellowstone

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS