A tornalloms

Páginas: 2 (437 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2010
“A TORNALLOMS”

A tornallom, es la manera que tenen els agricultors de l’horta d’expressar al intercanvi de treballs que normalment realitzen entre ells. Per a les feines més pesades del camp, loque es feia en l’horta es que els agricultors s’ajudaven els uns als altres. Es reunien per a fer el camp d’un, al dia següent van tots al camp de l’altre i així successivament, això és treballar atornallom: feina per feina.
A tornallom és el nom d’un documental que narra sobre la lluita dels veïns de tota la vida de La Punta en ajuda de joves vinguts de la ciutat, per defensar l’horta.
LaPunta, zona d’horta situada al sud de la ciutat de València, entre les poblacions de Natzaret i Pinedo. Declarada a l’any 1987 “Zona Agrícola d’Especial Protecció”.

A l’any 1993 els veïns s’assabentende la ZAL, un projecte d’expansió del Port que amenaça el seu territori. S’organitzen creant una associació veïnal “La Unificadora” i decideixen lluitar per a preservar la seua terra i la seua formade vida.

A l’any 2000, el veïnat ofereix unes poques cases que havien quedat buides a gent jove de la ciutat, per a que les ocupen i participen en la vida de l’horta.
Un poc més tard, es va portara cap la major part dels desallotjaments i enderrocs de les cases de La Punta per tal d’executar la ZAL, “la Zona de Actividades Logísticas” del Port de València, projectada sobre 600.000 metresquadrats, la majoria d’horta. Els veïns hagueren de buscar-se un lloc on viure , ja que les cases previstes per al reallotjament dels afectats ni tan sols s’havien començat a construir. Tres anys després,els veïns afectats encara no li s’havien adjudicat les cases de “retorn” i ni tan sols havien construït la quantitat suficient.
Aquest documental serveix per a no oblidar-nos del que va passar a LaPunta, on es veu clarament la denúncia de l’actitud irrespectuosa de l'administració cap a la cultura i les persones, en les quals prima més el progrés tecnològic i ambiciós per damunt de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS