L'escalada

Páginas: 64 (15782 palabras) Publicado: 8 de junio de 2011
L' ESCALADA
Fa ja uns quants milers d'anys, l'home primitiu es dedicava a enfilar-se per arbres, pujar muntanyes, agafar aliment a altura considerable... per això no ens ha d'estranyar d'afirmar que l'escalada ve amb el naixement de l'home.
Encara que si és cert, que potser es pot considerar poc gosat denominar escalada al simple fet de realitzar activitats de la vida quotidiana dels homesd'antany. No obstant això no hem d'oblidar que moltes activitats o moviments rudimentaris, molts d'ells destinats a la supervivència, ha derivat en increïbles i reeixides modalitats esportives que moltes van passar, pel simple fet de detallar-les amb major especificitat i adaptar-les als temps que corren, s'adjudica als inventors i a pares de tal modalitat.
No obstant això, no pretenem desmerèixeraquest entusiasme i interès que moltes persones bolquen en buscar variants o inventar noves disciplines esportives, però no se'ns antulla digne, oblidar-nos d'aquests homes i dones d'antany que sense tenir ni una milena part dels mitjans i possibilitats recursos que es posseeixen enl'actualitat, van ser capaços de demostrar-nos tants valors, capacitats, i tantes possibilitats de moviment que poc apoc se n'han anat heretant, evolucionant i ajustant la persona, a l'esportista actual.
L'escalada és alguna cosa més que un esport en el qual preval la força física pera sobre de tots els altres aspectes, psíquics i fisiològics. Això no voldir que la força no tingui un paper important en l'escalada, sens dubteque això no és així, però abans que la força es troben uns aspectes sobreels que, hem deposar més èmfasi. Aquests conceptes bàsics són:
Control de la ment per damunt de tot. És de vital importància. L'escalada és un esport de risc. El 50% dels errors que es produeixen en aquest esport són deguts a descontrols i arravataments causats pel temor a una caiguda. Per això el primer abans de escalar ens hem de fer un esquema mental on figurin els següents punts: autocontrol, serenitat, iconsciència d'estar fent les coses correctament.
Conèixer els nostres límits. Conèixer les nostres possibilitats. Mai no ens hem d'amoïnar les nostres forces, perquè arriba un moment en què no dominem els nostres músculs. Si no s'està segur d'alguna cosa rebutjar-lo. Això és de vital importància, no sol per a la escalada sinó també en qualsevol aspecte de la muntanya i de la vida quotidiana.Coneixement ple de les tècniques d'escalada. Domini de les maniobres bàsiques amb la corda, saber mosquetonear amb facilitat, saber assegurar correctament a nostre company, enteniment|entesa amb la nostra parella i conèixer tècniques de ràpel, així com les tècniques bàsiques de l'art de fer nusos, ens suposarà l'escalar sense més ni més preocupacions que l'aconseguir progressar i gaudir de la nostraescalada.
Posseir un material apropiat per a les nostres necessitats. "Més val que sobri que no que falti". Això no sempre és possible a causa de l'elevat valor del material de escalada, però sí que cal tenir-ho en compte sempre, ja que el sortir a escalar pot ser una activitat agradable, però es pot convertir en el pitjor dia de tota la nostra vida si per falta de material o per una distraccióens trobem atrapats al mig de la paret. Hi ha que, tenir el cap fred i mantenir la calma. Si ens trobem en una situació extrema cal aguditzar l'enginy i tractar-se de resoldre-la com bonament puguem. De res no serveix l'aclaparar-se, tan sol per perdre el control. L'home és capaç de superar-se molt per sobre de les seves possibilitats.

Què és l'escalada ?
L'escalada és una activitat queconsisteix a realitzar ascensos sobre parets de fort pendent valent-se de la força física i mental pròpia.
Es considera escalada tot ascens que sent difícil o impossible de realitzar només amb les extremitats inferiors (peus i cames), requereix utilitzar les extremitats superiors (braços i mans).
En l'escalada hi ha alçàries de perill considerable i amb l'objectiu de tenir seguretat s'utilitza...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • JOAN MIRÓ, L'ESCALA DE L'EVASIÓ
  • Escalada a l'Escala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS