L'Èpica Llatina

Páginas: 15 (3570 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2012
QUÈ ÉS L’ÈPICA?
Una obra èpica és una composició poètica en versos regulars de caràcter narratiu, que celebra personatges i accions heroics extrets de la història o de la llegenda. L’èpica llatina no es pot entendre sense l’homèrica, va cercar l’exaltació patriòtica de Roma. Virgili no en va ser una excepció, l’únic poeta que va ser capaç d’escriure una epopeia comparable a les d’Homer:l’Eneida.
L’ÈPICA ARCAICA
Una de les primeres obres literàries en llatí va ser la traducció de l’Odissea, feta en versos saturnins a mitjans del segle III a.C. Els següents autors que van conrear l’epopeia a Roma van abandonar els mites grecs per centrar el tema dels seus poemes en la història de Roma. El Bellum Punicum de Nevi explicava les guerres púniques, començant pels amors d’Eneas i Dido. Enni, enels seus Annals va narrar la història de Roma des dels seus orígens fins a les guerres púniques buscant explicacions racionals; Enni va introduir l’hexàmetre.
VIRGILI
Virgili va néixer l’any 70 aC a prop de la Màntua. La seva família era molt modesta i ell també va demostrar una gran modèstia i timidesa. Va iniciar els seus estudis a Cremona i després va anar a Roma, on va acabar els estudis deretòrica i filosofia. Va conèixer Mecenes i va entrar al seu cercle sota la protecció de l’emperador.
Va viure una vida molt senzilla, que va dedicar a la seva poesia. En els últims onze anys de vida va escriure l’Eneida i va morir el 29 aC a Bríndisi.
La seva primera obra va ser les Bucòliques, un conjunt de poemes de temàtica pastoral, en què una pastors dialoguen sobre temes amorosos,socials... pretenia reflectir la vida dels pastors del camp.
Després va escriure les Geòrgiques, un poema que gira entorn de la vida del camperol itàlic. Descriu les feines del camp i el món agrícola.
L’ENEIDA
És la gran obra de Virgili. Té dotze llibres (o cants) i quasi deu mil versos, i es divideix en tres parts:
* Llibres I-IV: Eneas, fill de Venus i Anquises, es dirigeix a Itàlia perfundar-hi una ciutat. A l’alçada de Sicília es desvia cap a les costes d’Àfrica a causa d’una tempesta provocada per Juno. Allà són acollits per Dido i al seu castell Eneas els explica com va caure Troia per culpa del cavall de fusta ideat per Ulisses. Dido s’enamora d’Eneas per obra de Venus i intenta retenir Eneas. Eneas sucumbeix a aquest amor, oblidant-se de la seva missió fins que Mercuri la hirecorda. Eneas es decideix a partir i Dido de suïcida.
* Llibres V-VIII: Eneas prossegueix el seu viatge cap a Itàlia i la Sibil·la el guia al món dels morts perquè el seu pare li faci saber el futur de la cuitat que ha de fundar. Quan troba a Anquises li relata al seu fill com fundarà Alba Longa. D’aquesta dinastia naixeran els bessons Ròmul i Rem, que fundaran Roma. La predicció arriba fins aAugust, descendent d’Eneas. Finalment els troians arriben al Laci. El rei Llatí els acull i ofereix a Eneas la seva filla Lavínia en matrimoni. La intervenció de Juno fa que altres pobles iniciïn una guerra contra ells.
* Llibres VIII-XII: la tercera part narra les lluites entre els troians i els seus aliats contra els llatins. Júpiter fa saber a Juno que el destí dels troians és establir-seal Laci. Quan Eneas venç i mata Turn, s’acaba l’Eneida.
La font que més va inspirar Virgili és Homer. La primera meitat de l’Eneida recorda a l’Odissea, la segona segueix el model de la Ciliada. Les referències homèriques són constants. Adopta trets estilístics de l’Odissea (epítets, fórmules, símils), episodis com la baixada als inferns, caràcters paral·lels, semblances estructurals... Virgiliofereix un tractament més profund dels personatges. Un altre model són els Annals d’Enni.
Virgili tria el mite d’Eneas per poder explicar els orígens de Roma, abraçant tota la història de Roma. Fer d’Eneas el seu protagonista li permet cridar l’atenció sobre l’origen de la família Júlia. Així, es refereix a fets i personatges posteriors, passant de la llegenda a la història, per:
*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Camperola llatina
  • Historiografia Llatina
  • Camperola Llatina
  • Historiografia Llatina
  • Expressions Llatines
  • Poesia llatina
  • Los gobiernos socialistas en America lLatina
  • Camperola Llatina- Josep Carner

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS