Camperola llatina

Páginas: 6 (1317 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2013


El tòpic literari de Camperola Llatina és Donna Angelicata, una dona de la naturalesa, angèlica, un ésser superior, gairebé diví. És així com, mitjançant la idealització de la camperola, ens l’exposa Josep Carner. El llenguatge utilitzat és treballat, i és difícil per la gent que no conviu o no té certs coneixements del camp, ja que el camp semàntic és la terra i el camp rural. És importantla tasca que fa Carner en aquest poema i en la majoria dels seus poemes que agafa un objecte/persona, en aquest cas una dona camperola, de la realitat quotidiana que li provoca admiració i la idealitza en el seu poema. Carner a través de la  que un pagesa pot tenir un nivell de civilitat igual a la gent dels urbs o més.  Carner educa el rural, el fa ser civilitzat, ordenat, polit, etc. Tot elcontrari del que pensa la gent. A més, representa el món rural amb un dama fina, majestuosa, polida,etc. que no s’assembla res a l’estereotip que tenim sobre això.

















Aquest poema forma part del llibre “Verger de les galanies” publicat al 1977, en el qual la dona és la protagonista dels poemes. Pertany a l'etapa noucentista de l'autor.
Tema:

Les arrels clàssiquesde Catalunya explicades a través d'una camperola catalana.

Rima i mètrica:

És un sonet format per dos quartets i dos tercets.La rima és consonant i té una rima femenina als versos senars dels quartets i als dos primers versos de cada tercet; la resta té una rima masculina. Tots els versos del poema són decasíl·labs d’art major, i segueixen el següent esquema: ABAB ABAB CCD EED. Les duesprimeres estrofes presenten una rima encadenada, i les dues restants apariada.

Recursos retòrics:

Polisíndeton: a les tres primeres estrofes ( i... i... i...).
Antítesis: "mig augusta, mig espellifada" (v.3).
Comparació:
1."canta la teva boca, incendiada com una rosa de l’Anacreó" (v.7 i 8).
2."I fas anar la teva grana en doina com sobirana que escampés almoina" (v. 9).

Característiquestípiques noucentistes:

Idealització de la realitat.

Fa referència al classicisme i a la civilitat.

Vocabulari:
Augusta: Que inspira reverència i admiració per la seva grandesa, la seva excel·lència, la seva dignitat.
Espellifar: Malmetre, destrossar.
Abrivada: ufanosa.
Promissió: Terra promesa.
En doina: escampada.
Ferest. Que fa feredat, horrible


COMENTARI DE TEXT JOSEPCARNER DEL POEMA LA CAMPEROLA LLATINA

El poema La camperola llatina de Josep Carner pertany al llibre del Verger de les galanies (1911). Aquest poema el trobem a la primera etapa de l’autor i el moviment literari de l’època era el noucentisme. Per primer cop Carner publica un llibre de poemes amorosos, un breviari d’amor i cortesia. El gènere literari és la poesia i el subgènere la lírica.

Aquestpoema consta de quatre estrofes. Per tant és un sonet que consta de dos quartets, les dues primeres estrofes formades per quatre versos i dos tercets, les dues últimes estrofes formades per tres versos. Tots els versos del poema tenen deu síl·labes o sigui que són versos decasíl·labs d’art major amb cesura a la quarta síl·laba. La rima és consonant segons el següent esquema: ABAB, ABAB, CCD, EEDi en els quartets hi trobem una rima encadenada. Combina les rimes femenines i masculines seguint el mateix esquema d’abans. I en els tercets utilitza dos rimes femenines i l’última masculina. 

El tema del poema són les arrels clàssiques de la Catalunya ideal que els noucentistes tenien com a projecte. En aquest poema, l’autor fa una idealització del camp i utilitza la figura d’una camperolallatina que està totalment idealitzada, llavors Carner la representa com si fos una reina i una deessa.

El primer quartet presenta a una noia idealitzada i la compara amb una reina que és coronada pel sol, que té una certa dignitat encara que vagi amb una roba feta pols. El segon quartet presenta la descripció sensual de la camperola i es centra principalment en els seus llavis, el seu pit i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Camperola Llatina
  • Camperola Llatina- Josep Carner
  • Comentari De Text "La Camperola Llatina" De Josep Carner
  • comentari "camperola llatina"josep carner
  • Historiografia Llatina
  • Historiografia Llatina
  • Expressions Llatines
  • Los gobiernos socialistas en America lLatina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS