L'experiment (català)

Páginas: 6 (1261 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2014

Índex
*Fitxa tècnica
*Preguntes sobre la pel·lícula
*Descripció psicològica dels personatges.
*Missatge de l’autor

Fitxa tècnica
Títol original: “Das experiment”
Director: Oliver Hirschbiegel
Any: 2011
Sinopsi: Un grup d’investigadors pengen un anunci al diari on es busquen a 20 voluntaris per a un experiment. Aquest busca estudiar la conducta humana de les persones dins unrecinte tancat simulant una presó. Els voluntaris es divideixen en 8 guàrdies i 12 presos que recrearan aquests rols. Els presos hauran de renunciar als seus drets civils i els guàrdies hauran de mantenir l’ordre a la presó a tota costa.

Preguntes sobre la pel·lícula pàgina 25.
1- La situació que es planteja com una investigació psicològica. Quines característiques té l’experiment per afirmar queés una investigació científica?
En l’experiment busquen estudiar la conducta humana dins d’una presó, el seu comportament i com reaccionen davant de situacions extremes. Les persones que s’hi presenten ho fan de forma voluntària, ningú hi està obligat. Els adverteixen abans de que acceptin si volen participar en l’experiment de totes les conseqüències negatives, com per exemple en el cas delspresos, la pèrdua d’alguns dels seus drets civils, com la intimitat o la llibertat d’expressió Els hi fan firmar un contracte on s’inclouen com a recompensa 4.000 marcs i aquests poden abandonar l’experiment quan vulguin. Els hi fan proves per saber el seu estat físic i mental i el fet de que no permetin fer servir la violència dóna més credibilitat a l’experiment.

2- Com jutges la conducta delsinvestigadors des del punt de vista moral? Són responsables de les conseqüències del seu experiment?
Els doctors son responsables del seu experiment i del que allà succeeix, la seva feina és controlar-ho. Arribat a un punt de l’experiment en que la doctora vol aturar-lo per què la situació se’ls hi està anant de les mans. Segons ella, ja havien recollit dades suficients per a redactar elsinformes de l’investigació que complissin els resultats que s’esperaven.
El Doctor volia seguir amb l’experiment encara que hi hagués hagut una agressió física i algun trastorn psicològic en els presos, com depressió, amb l’argument de que si continuaven amb el projecte aconseguirien dades comparatives que no s’havien obtingut en cap investigació. Aquestes dades els obririen una gran oportunitat comacientífics.

3- Per què creus que els guardians actuen de la manera com ho fan? Es dóna alguna causa genètica, mental, social... o totes alhora?
En principi als guàrdies els hi diuen que fer de guàrdies no és un paper, es un fet, en aquell moment són guàrdies. Els doctors insisteixen en que s’ho prenguin seriosament i que l’èxit o el fracàs del projecte depèn d’ells, que siguin responsables.Nombren als presos pel número de la samarreta que porten posada, no per el seu nom, cosa que torna la situació més realista i més impersonal.
Els guàrdies se senten provocats per els presos, específicament el guàrdia Berus se sent amenaçat per el protagonista, el presoner número 77. El mateix equip de guàrdies també provoca pressió social entre ells, es pressionen per humiliar als presos i noser humiliats ells. Els primers càstigs que els hi imposen son flexions, però més endavant els peguen violentament o els tanquen en cambres fosques, fet que sobrepassa el límit establert pels doctors.

4- La pel·lícula es basa en un experiment real que es va dur a terme en una universitat americana. Investiga per Internet com es va desenvolupar i com va acabar l’experiment real.
La pel·lículaes manté bastant fidel a l’experiment real. Aquest va ser realitzat a la presó de Stanford coma un estudi psicològic sobre el mateix que a la pel·lícula, el comportament humà davant de l’estat de presoner i enfrontant-se a situacions extremes. Va ser dut a terme l’any 1971 per un equip d’investigadors de La universitat de Stanford, subvencionat per l’armada d’Estats Units. Els voluntaris...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'experiment de Stanford
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS