Àgora

Páginas: 5 (1057 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2012
Historia de la Ciència i de la Cultura 2012-2013
Ágora, A. Amenábar (2009)

Nom: Carlota Masó Giralt

Respon sintèticament a les qüestions següents (fes-ho en aquest mateix document):

1. CONSIDERACIONS HISTÒRIQUES
1.1. Situa l'acció del film en el seu context històric. En l’antiguitat tardana, segles IV-V en què Alexandria patia un període molt inestable sobretot per la rivalitatentre religions.
1.2. Creus que una pel·lícula amb les pretensions d'Ágora hauria de ser fidel a la història o que més aviat en tractar-se d'una pel·lícula es pot permetre certes llicències en aquesta direcció? Per què? Estem davant d'una pel·lícula, per tant crec que Amenábar va fer una lectura de les fonts que va creure més fidedignes i properes a les seves conviccions i a partir d'aquí va feruna pel·lícula fictícia, tot i que en algun moment ens pot duu a creure que és real.
1.3. Quin moment del cristianisme retrata Ágora? Retrata el període posterior a la fi de la seva persecució el 311, quan el cristianisme emergeix i comença la seva expansió pel Mediterrani.
1.4. Per què creus que Hipàtia és assassinada? Crec que a la pel·lícula és assassinada no només pel fet de novoler-se declarar cristiana, sinó també perquè tenia una paper massa rellevant i important alhora de dominar a Orestes i perquè, com podem veure en la jerarquia cristiana, les dones han de tenir un paper inferior als homes i Hipàtia els igualava.

2. TEMÀTICA
2.1. Quins són els diferents temes tractats a la pel·lícula? Podries resumir en un sol mot el tema principal d’Ágora? Per una banda, lapel·lícula ens mostra un enfrontament entre les religions del moment. Sens mostren religions molt diverses: politeistes i monoteistes, uns déus massa humans i un déu tot poderós... Les quals són intolerants les unes amb les altres, i un problema que semblava entre religions molt diverses, acaba essent un problema entre totes les religions d’Alexandria, en les quals el cristianisme busca lasupremacia vers les altres. Per altre banda, podem observar com es destrueix tota la cultura, la forma de vida dels clàssics grecs en mans dels fanàtics cristians; on veiem el xoc entre la religió i la ciència. Hipàtia amb l’estudi científic-matemàtic de l’univers, és la “protectora” de la raó, és qui continuarà buscant la veritat sense acceptar el que li volen imposar: creure en un déu que tot ho regeix.Crec que analitzant tots els temes tractats, el tema principal que descriuria tota la pel·lícula seria la intolerància. La intolerància entre religions i cultures, la intolerància cap al coneixement i la intolerància cap a la figura d’Hipàtia i les dones en general.
2.2. Creus que es podria dir que és tendenciós en algún aspecte? Raona la resposta.
Crec que és totalmenttendenciós. Tot i que Amenábar afirma ser ateu, a la pel·lícula es deixa entendre, en el meu veure massa i tot, una certa ràbia cap als cristians. Clarament, aquests són els dolents de la pel·lícula: són els que destrueixen la biblioteca, provoquen les baralles entre religions, imposen la seva religió a tothom i no toleren les altres, són els que maten al personatge més empàtic, Hipàtia, etc. En el meuparer, crec que a través del personatge d’Hipàtia, es veu una tendència a donar suport a la ciència més que a les religions, les quals ens les il·lustra com més autoritàries i impositives, les quals no són capaces de tolerar-se.


3. ASPECTES CIENTÍFICS
3.1. Podries resumir l’evolució del pensament astronòmic d’Hipàtia al llarg del film? Descriu els conceptes astronòmics que debat(sistema ptolemaic, teoria d'Aristarc de Samos...) i explica a quina conclusió arriba. A la pel·lícula es veu com Hipàtia té el pensament clàssic que la terra rodona és el centre de l’univers, on tot es regeix per el cercle (la figura més perfecte). Amb la maqueta de Davo, podem observar com està organitzat segons el sistema de Ptolomeu: Es col·loca la Terra immòbil al centre del cosmos, i el Sol,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Agora
  • AGORA
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS