Èdip rei

Páginas: 2 (485 palabras) Publicado: 5 de enero de 2014
LA DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA
3.1 Causes i justificació del cop d’Estat
Espanya es trobava en una crisi política, social i colonial.
13 setembre de 1923 el capità general de Catalunya Primode Rivera va declarar l’Estat de Guerra i va dirigir-se al monarca per exigir que el poder passés a mans dels militars. Tenia el suport d’Alfons XIII i l’exèrcit.
Primo de Rivera i els sectorssocials que li donaven suport (militars, polítics propers a la monarquia...) van justificar el cop d’Estat: una solució per posar fi a la crisi política i conflictivitat social del país.
Va anunciar quenomés duraria la seva actuació 3 mesos i després retornaria el poder al civils.
El dictador va enunciar en el seu manifest amb pretensions regeneracionistes: la seva voluntat d’acabar amb lapràctica caciquista i de posar fi a la corrupció política, la indisciplina social i les amenaces a la unitat nacional.
Primo de Rivera va declarar la seva voluntat d’alliberar a Espanya dels políticsprofessionals que deshonraven a la pàtria. Va arremetre contra els separatistes i els comunistes.
Primo de Rivera en veure el que va ocórrer a la diada de l’11 de setembre (crits separatistes, càrreguespolicials, crema de banderes) va parlar del perill que significava el separatisme i nacionalisme radical per a Catalunya i Espanya.
3.2. L’actuació de la Dictadura (dos períodes)
DIRECTORIMILITAR(1923-1925)
Durant aquest període els militars es van fer càrrec del govern de l’Estat, dels governs civils, diputacions i alcaldies.
Tenien la voluntat d’acabar amb el sistema de la Restauració,amb el parlamentarisme, amb els partits polítics i amb la corrupció caciquista.
Rivera va veure que la promesa dels 3 mesos no es compliria. Va intervenir cada cop en més sectors: creant el Conselldel Treball, el Consell d’Economia Nacional, el consell d’Estat i un partit únic (com el feixisme italià)  la Unión Patriótica. Demostraven las ganes del Dictador d’allargar-se.
Desembarcament...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Edip Rei
  • Edip Rei
  • Edip rei i Antigona
  • el reio
  • REI
  • El rei
  • REI, marketing
  • REI III

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS