administracion de empresa

Páginas: 9 (2215 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2013

DEPARTAMENT DE GESTIÓ D’EMPRESES









FACULTAT D’ECONOMIA I EMPRESA











DIRECCIÓ FINANCERA: FINANÇAMENT

TEMA 2: COST DE CAPITAL








2012/2013















F. Xavier Borràs A/e:francescxavier.borras@urv.cat
Xavier Càmara A/e: xavier.camara@urv.cat



ÍNDEX

2.1. Concepte de cost de capital ifactors que el determinen 3
2.2. El cost del capital propi. El PER, el model de Gordon-Shapiro i el CAPM 8
2.2.1. El model més senzill. La inversa del PER 8
2.2.2. El model de Gordon-Shapiro 11
2.2.3. El CAPM (Capital Assets Pricing Model) 16
2.3. El cost del finançament aliè 26
2.4. El CCMP (Cost de Capital Mitjà Ponderat) 29


2.1. Concepte de cost de capital i factors que el determinenEl cost de capital és un dels conceptes més importants i que han portat més controvèrsia en el món de les finances, possiblement el motiu rau en la dificultat que ens trobem a l’hora de calcular-ho. El propòsit d’aquest tema és el de proporcionar les eines i models més coneguts per poder dur a terme aquesta tasca. Abans, però, començarem per conèixer el seu concepte.

De ben segur que tothomestaria d’acord en què el cost de capital és una magnitud que vincula el món empresarial amb el mercat de capitals. Quan els inversors prenen decisions d’inversió en el mercat de capitals (inversions financeres), una de les variables més importants (per no dir la que més) és la rendibilitat que n’esperen obtenir. Aquesta rendibilitat es “trasllada” a les empreses en forma de cost (cost de lesseves fonts de finançament). El que pels inversors és rendibilitat, passa a ser per a les empreses un cost. Per tant, l’empresa, i per complir amb els nostres propòsits, l’hem de vincular als mercats de capitals (d’accions i obligacions) i veure com en aquests mercats es formen els preus dels títols, ja que la rendibilitat que obtenen els inversors depèn del preu d’aquests i, a la vegada, aquestsdels dividends i els interessos que proporcionen als seus propietaris.

Gràficament, el que acabem d’apuntar:


EMPRESA MERCAT DE CAPITALS

ACTIUS PASSIUS


Rendibilitat (actius) Cost = Rendibilitat Formació de preus
Dividends i interessos




Per tal d’entendre el mecanisme que ens relaciona la rendibilitat dels actius, la rendibilitat que obtenen els inversors(accionistes i obligacionistes) i la formació dels preus en els mercats ens recolzarem d’un exemple que, a la vegada, ens permetrà apropar-nos al concepte de cost de capital. L’exemple:





L’empresa Portharbour (PH) presenta la següent situació patrimonial:

ACTIU PASSIU

RP=10.000
A=10.000 rF = 8%
BN=800L’empresa no presenta endeutament, la rendibilitat econòmica i financera neta d’impostos és del 8%, i el seu benefici net és de 800. L’empresa té emeses 1.000 accions amb un valor per llibres de 10 euros (10.000/1.000). La totalitat de les accions pertanyen a una coneguda, prestigiosa i solvent entitat financera: “La Caixa del Sud”. Per motius estratègics La Caixa es vol vendre la totalitat de lesaccions per dedicar els seus esforços al sector de les assegurances sanitàries que segons el seu ganivet d’estudis és un sector amb molt més futur, projecció i, és clar, rendibilitat. Es tracta de determinar el preu de mercat de les accions de Portharbour.
Més dades de l’empresa: reparteix tot el benefici als accionistes en forma de dividends i s’espera que en el futur la rendibilitat del 8% esmantingui constant.

Per determinar el preu de les accions, cal forçosament anar al mercat. De fet, si ens volem vendre un cotxe usat, també ens haurem d’informar del preu al què es compren i venen en l’actualitat. Suposem que en el mercat hi cotitzen accions d’empreses que pertanyen al mateix sector que PH. Tot seguit es mostren les dades, Portlligat (PLL) i Portbou (PB):


Recursos Propis...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Administracion de empresa
  • Administracion de empresas
  • Administracion de empresa
  • Administracion de empresas
  • Administracion De Empresa
  • Administracion De Empresas
  • administración de empresas
  • administracion de empresas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS