al historia

Páginas: 5 (1220 palabras) Publicado: 29 de enero de 2014
COMENTARI DE TEXT



1. Descriu el tema i les parts bàsiques del text.

El tema, com el títol temàtic ja indica, és la importància de la bona educació dels xiquets i adolescents. Aquest tema, sempre d’actualitat i amb un referent real, ha donat lloc a reflexions al llarg dels temps, tal i com manifesta l’autora. Cal dir que va dirigit a un destinatari general, que no cal que tingaconeixements específics, i l’ordre que segueix és el lògic, propi dels textos argumentatius, amb una estructura textual inductiva, ja que la tesi (implícita) es troba al final.

El text s’estructura en tres parts fonamentals: la introducció (l. 1-8), el desenvolupament (l. 8-17) i la conclusió (l. 17-20).
Podem veure com M. Conxa Montagud inicia el text amb la descripció d’una escena quotidiana que liserveix tant d’argument com de punt de partida. Aquesta seqüència, que constitueix la introducció, segueix una estructura descriptivonarrativa que podem dividir en tres parts: plantejament (l. 1-2), nus (l. 2-5) i desenllaç (l. 5-8).
A partir de l’escena descrita s’inicia l’argumentació del text. L’autora empra una sèrie de recursos modalitzadors per tal de reforçar la seua tesi a fi de convéncerel lector. En aquesta seqüència s’estableix una comparació entre abans i ara. En el fragment que correspon al desenvolupament del text l’autora no es dirigeix al lector, ja siga de forma directa o indirecta. Però, a partir de la línia 18, comença a adreçar-se indirectament al receptor.
En aquest punt trobem la conclusió del text, que pretén aconsellar els receptors (pares i professorat)proposant que eduquen els seus fills o alumnes correctament, encara que açò supose ser estrictes en determinades ocasions.

2. Resumeix el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies.

Resposta lliure.


3. Identifica la tipologia textual especificant els trets corresponents que apareixen al text.

Es tracta d’un text de caràcter argumentatiu, un article d’opinió que correspon al’àmbit d’ús periodístic. Concretament és una carta al director, ja que el nom de l’autora hi apareix al final del text acompanyat del nom de la ciutat on viu. El text inclou al principi una seqüència descriptivonarrativa (l. 1-8).
Podem justificar que es tracta d’un text argumentatiu perquè l’autora pretén convéncer el receptor de la importància de l’educació en l’àmbit familiar i escolar, per a laqual cosa opta per marcar la seua presència amb intervencions directes (“em va fer” - l. 9 -, “els miro i intueixo” – l. 6 -) i usar el plural inclusiu (“nostres” – l. 21 -), elements que li serveixen com a recursos modalitzadors.
D’altra banda el text segueix l’estructura pròpia dels textos argumentatius: a partir d’una anècdota l’autora aporta una sèrie d’arguments per arribar a una conclusióque coincideix amb la tesi defensada. Es tracta d’una organització textual inductiva, ja que la tesi (implícita) es troba al final.
Pel que fa a la seqüència descriptivonarrativa, en aquesta hi ha una narradora testimoni, en primera persona, que descriu un escenari i narra uns fets amb personatges reals.


4. Identifica el registre (formal/informal) i la varietat geogràfica especificant elstrets corresponents que apareixen al text.

Com que es tracta d’un text de l’àmbit d’ús periodístic, aquest està escrit en un registre estàndard, fet que podem constatar fàcilment analitzant el lèxic emprat. Així i tot, hi apareixen col·loquialismes propis de l’estil directe en el diàleg de la primera escena. A més la relació emissor-receptor és informal.
Pel que fa a la varietat diatòpica, estracta de la variant oriental del català, ja que utilitza certs vocables com ara “nen” (l. 3), “cop” (l. 4), “marrec” (l. 5), “vermella” (l. 6), “llaminadura” (l. 8) o “petits” (l. 13). També sabem que es tracta de la varietat oriental per l’ús de possessius com “la seva” (l. 7 i 10) i de terminacions verbals de present de subjuntiu en –i (“compri” –l. 2-) o de present d’indicatiu en –o (“miro...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS