Antropologia Social

Páginas: 16 (3824 palabras) Publicado: 28 de enero de 2013
Universitat de Barcelona
Treball Social









CONCEPTES D’ANTROPOLOGIA SOCIAL












ÍNDEX
1. Treball de camp...............................................pàg. 3
2. Institucions totals............................................pàg. 6
3. Figures i processos d’exclusió..........................pàg. 9
4. L’exclusiósocial.............................................pàg.11




















ANTROPOLOGIA. TREBALL FINAL.
L’antropologia designa l’estudi de l’home en general. Es pot dividir en antropologia física (estudi de l’home sota el seu aspecte biològic) i antropologia social i cultural (aborda la manera en que les llengües, les organitzacions econòmiques, socials, polítiques i religioses es desenvolupen en el curs del temps).Els antropòlegs es plantegen com estudiar altres categories des d’una perspectiva pròpia. Per poder-ho fer hem de relacionar els fenòmens que estudiem amb els fenòmens que l’envolten. La investigació de qualsevol esdeveniment tindrà significat sempre dins d’una context social, econòmic...i dins d’un marc general.

1r concepte: TREBALL DE CAMP
La metodologia en la que es basa l’antropologia és laetnografia. La etnografia fa possible el treball de camp durant el transcurs del qual l’investigador participa en la vida quotidiana d’una cultura diferent, observa, registra, tracta d’accedir al punt de vista indígena i escriu. Pretén obtenir informació sobre comportaments d’un grup social, que puguin ser observables, clar. Els primers antropòlegs no realitzaven treball de camp, sinó que feienles seves pròpies etnografies sobre la societat. Boas i Malinowski van ser els fundadors d’aquest mètode.
Cada societat és diferent. A partir de la comparació podem confrontar processos més o menys equivalents. Les diferencies no existeixen per elles soles, sinó que són els processos de diferenciació que cada societat elaboren. Aquesta construcció de diferenciació és sempre canviant. Les societatshumanes són molt variables, dinàmiques. I s’inclou al treball de camps estudiar tots aquests canvis, transformacions...dins la societat.
L’antropòleg és diferent quan està fent un treball de camp en un lloc o societat que no és el seu, com exposa Thomas Kuhn, a un dels seus llibres on estudia la relació entre les investigacions científiques i el poder. Però sempre s’ha de col•locar en unasituació d’aprenentatge i mirar d’entendre quin sentit dóna cada societat a les coses (que té uns marges molt amplis).
Mai cap informe sobre un grup de persones ens dirà més que el fet de compartir un temps amb ella/elles. Així ho demostren Malinowski al seu treball de camp “Els argonautes del Pacífic occidental (1986)”, i la Dra. Gemma Orobitg en “Técnicas de Investigación en Antropología Social”
Enells defenses que un moment rellevant és el primer contacte, els primers dies de treball de camp. En els relats d’aquests primers dies destaquen dos temes principals: la predisposició dels antropòlegs e informants amb relació a la investigació antropològica que varia segons el context social en el qual treballen, i el predomini de l’observació com a tècnica de la investigació. Aquesta observacióen els primers moments de la investigació és casi la única opció sobre tot en contextos en els que l’antropòleg ni coneix la llengua del grup amb el que va a treballar ni la seva dinàmica quotidiana. En aquests primers moments es destaca la gran importància d’anotar-ho tot. Hi ha un consens en lo referent a la necessitat de consignar minuciosament les primeres impressions.
L’èxit tan sols es potaconseguir per mitjà d’una aplicació pacient i sistemàtica d’una sèrie de regles i de sentit comú i de principis científics coneguts. Malinowski en aquest punt va destacar els tres apartats següents primordials en principis metodològics que seguidament explicarem:
- L’estudiós ha de tenir objectius científics reals i conèixer valors i criteris de l’etnografia moderna.
- Crear unes bones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antropologia social
  • ANTROPOLOGIA SOCIAL
  • antropologia social
  • Antropología social
  • Antropología Social
  • Antropología Social
  • antropologia social
  • Antropologia Social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS